2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emléktábla és helyes utcanév

2023. december 18. hétfő, 13:54
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Felavatták Tüttőssy László (1746-1824) Zala vármegyei táblabíró emléktábláját az Európa tér és a Berzsenyi utca sarkán. Szabolcs Péter szobrászművész domborművével nemcsak Zalaegerszeg egyik jeles 19. századi adományozója előtt tiszteleg a város, hanem egy „bürokratikus hibát” is igyekeznek kijavítani.

Tüttőssy László, nem pedig Ferenc

Mint az az ünnepélyes avatáson kiderült: a Kosztolányi utcával párhuzamos utcát eleinte Telek utcának hívták, majd 1903-ban nevezték át Tüttőssy utcára. A Petőfi- és a Berzsenyi utcákat kötötte össze.

Tévesen hívták Ferencnek a Tüttőssy utcát

Dr. Kulcsár Bálint levéltáros avatóbeszédében többek között felidézte, hogy ekkor ugyan keresztnevet nem tettek a vezetéknév után, de a helyiek számára egyértelmű volt, hogy Tüttőssy Lászlóról, az adakozó táblabíróról van szó; a családnak ugyanis itt volt a kúriája, László itt töltötte a gyermekkorát. Ezt erősíti, hogy van olyan korabeli újsághirdetés, ahol a teljes névvel jelenik meg az utca. Az 1960-as években viszont egy elírás történhetett valamelyik hivatalban, mert azt követően Tüttőssy Ferenc néven hivatkoztak az utcára. Ferenc személyére viszont nem sikerült fényt deríteni.

Festmény alapján készült a dombormű

Tüttőssy László nagyobb összegű adományaival sokat tett a város fejlődéséért. Végrendeletében 12 ezer forintot adott az ispita (a kórház jogelődje) számára, hogy egy olyan alapot képezzen az összeg, mely lehetővé teszi egy káplán foglakoztatását, aki a betegekre is figyel, és oktatási feladatokat is ellát.

Dr. Kulcsár Bálint

Az emléktábla-avatáson Káldi Dávid, a belvárosi körzet önkormányzati képviselője elmondta: a múlt értékeire alapozva lehet csak jövőt építeni. A város számára kiemelten fontos, hogy egy-egy emléktáblával fejet hajtsanak olyan személyek előtt, akik sokat tettek a város fejlődéséért. Ezt szolgálja többek között a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány emléktábla-sorozata, de az önkormányzat is rendszeresen támogat hasonló kezdeményezéseket.

Káldi Dávid, dr. Szigethy István, Szabolcs Péter, Balaicz Zoltán és dr. Kulcsár Bálint

A mostani dombormű elkészítésének ötlete Zalaegerszeg egykori országgyűlési képviselőjétől, Szigethy István ügyvédtől ered, aki egy egész „ötletlistával” kereste meg a polgármestert. Mint mondta, örül, hogy a kezdeményezéseiből négy már megvalósult.

Tüttőssy László domborművét Szabolcs Péter készítette el egy korabeli festmény alapján, mely eddig az egyetlen ismert ábrázolás a táblabíróról.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK