2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emléktábla Morandini Tamásnak

2021. augusztus 16. hétfő, 16:46
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Halálának 100. évfordulója alkalmából emléktáblát állított a város Morandini Tamás építészmérnöknek a Zrínyi Miklós Gimnázium utcafronti épületének falán. Az olaszországi születésű, előbb Nagykanizsán, majd 1895-ben Zalaegerszegen letelepedett építész nevéhez számos jellegzetes épület köthető nemcsak a városban, hanem megyeszerte is.

100 éve hunyt el a város jeles építészmérnöke

Munkássága máig jelentős mértékben meghatározza Zalaegerszeg arculatát, hiszen Morandini volt a kivitelezője mindazoknak a középületeknek, melyek a településnek városias jelleget adtak a századforduló éveiben. Az építész ugyanakkor tervezéssel is foglalkozott: sok magánház, iskola és templom épült meg elképzelései alapján. 1900-ig nagybátyjával, Morandini Románnal közös céget működtetett, majd különváltak és önálló vállalkozásba kezdett.

Máig ő a város 19. század végi, 20. század eleji építéstörténetének egyik legmeghatározóbb alakja – hangzott el az emléktábla-avatás alkalmából. Mint azt dr. Gyimesi Endre történész, a város korábbi polgármestere felidézte: olyan jeles épületek kivitelezéséről vagy tervezéséről van szó, mint az egykori Főgimnázium (ma Zrínyi Miklós Gimnázium), az Arany Bárány Szálloda, a régi városháza és posta. De nevéhez köthető a csendőrlaktanya, a zsinagóga és az evangélikus templom felépítése is.

Morandini Tamás 1900-ban magyar állampolgár lett, családi háza ma is áll a zalaegerszegi piac szomszédságában. A városnak megbecsült és elismert polgárává vált: 1906-tól tagja lett a képviselőtestületnek és számos civil szervezet munkájában is aktív szerepet vállalt. Az első világháborúban aztán egy építőszázad parancsnokává nevezték ki, és Olaszországban felügyelte a Monarchia hadseregének szállítási útvonalán folyó munkálatokat. A háború éveiből fennmaradt naplója fontos kordokumentum. Hazatérve sajnos már nem sok dolgos év adatott meg neki, mert 1921-ben, váratlanul (mindössze 52 évesen) elhunyt.

A századik évforduló alkalmából döntött úgy a zalaegerszegi önkormányzat, hogy a volt Főgimnázium, vagyis a Zrínyi-gimnázium falán emléktáblát helyez el. A domborművet Szabolcs Péter szobrászművész készítette. Az avatáson részt vett többek között Balaicz Zoltán polgármester, Bali Zoltán alpolgármester, Kajári Attila, a tankerület vezetője, Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő – aki a rendezvényen felhívta a figyelmet a város épített örökségének megóvására –, valamint Morandini Tamás leszármazottai. Utóbbiak nevében a dédunoka, Schlemmer Tamás mondott köszönetet a tábla elhelyezéséért.

A Morandini építészcsalád munkásságát 2010-ben Megyeri Anna történész, főmuzeológus foglalta össze egy kiadványban. „A földre építek az égben bízom” című könyv a családi gyökerektől egészen Morandini Tamás háborús naplójáig tárja fel az építészdinasztia történetét. A kiadvány címéül szolgáló (Morandini Tamástól származó) idézet felkerült a most átadott emléktáblára is.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK