2018.04.22., vasárnap - Csilla,NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújult a 48. gyalogezred emlékműve

2017. június 02. péntek, 20:20
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Felújították a Rákóczi úton álló, Cs. és Kir. 48. gyalogezred hőseinek tiszteletére 1935-ben emelt emlékművet. A kisebb egységekből álló, eredetileg műkőből készült elemeket most süttői mészkőre cserélték. Az emlékmű fő eleme – az ovális keretben elhelyezkedő, Kisfaludi Stróbl Zsigmond által készített bronz dombormű – így szebb környezetben érvényesül.

Az avatáson Balaicz Zoltán polgármester elmondta: 3 millió forintos önkormányzati, és 1 millió forintos pályázati forrásból valósult meg a felújítás, mely illeszkedik a város köztéri alkotások rekonstrukcióját támogató programjához. A közelmúltban az erre elkülönített keretből több leromlott állagú zalaegerszegi szobor is megújult.

A 48. gyalogezred Zrínyi-gimnáziummal szemben álló emlékművét sokan csak I. világháborús emlékműként emlegetik, pedig sokkal több annál. Ezt jelzi a rajta látható két évszám is: 1798., vagyis az ezred alakulásának éve, és 1918. a feloszlás dátuma. A Kisfaludi-dombormű érdekessége, hogy Petőfi Sándor alakja látható rajta, amint utat mutat egy csatába induló katonának. A költő nem véletlenül került a műre, hiszen 1839-41 között ő is ebben az ezredben szolgált.

Az ezred hallhatatlan hőseinek tiszteletére 1934-ben Nagykanizsán állítottak fel egy nagy emlékművet, melyen a fent említett figurák bronzból készült szobrai láthatók. Ezeknek a kicsinyített, plakett változata került egy évvel később Zalaegerszegre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL
CÍMKÉK