2020.08.13., csütörtök - IpolyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Út- és járdajavítások Keszthelyen

2018. július 04. szerda, 17:02
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A tavaszi útkátyúzásokra, úthiba javításokra 12 millió forint költségvetési forrás állt rendelkezésre Keszthelyen, ünkre, míg a járdák és gyalogutak rekonstrukciójára 7,5 millió forint éves keret van elkülönítve a város büdzséjében.

Elsőként a belvárosban indítottunk munkálatokat, de műszaki szükségességből, a balesetveszély elhárítására és lakossági jelzések alapján a lakótelepi gyűjtőutak mentén lévő rossz állapotú járdaszakaszok egy részét is ki fogjuk cserélni. A költségvetésben benne van a sétáló utca díszburkolatának javítása és a Balaton-parti sétány hullámverés okozta gondjainak rendezése is – összegezte a járdajavítási munkálatokat Tóth Zoltán, városüzemeltetési ügyintéző.

– Már június közepén megkezdődött a Szent Miklós utca, a körforgalom és a Bercsényi utca közötti, közlekedéssel érintett szakaszának helyreállítása. E helyen július végére 17 millió forintból teljesen új útburkolat készül az itteni csapadékvíz elvezetési probléma végleges megoldásával. Ezen a területen egy új vízelvezető gerincszakasz kiépítése vált szükségessé. A kivitelező az alépítményi szakaszt június végéig készre jelentette. Az Életfa iskola és óvoda előtti parkoló szakasz átépítését még idén meg kívánjuk oldani a gépkocsival érkező családok segítésére.

A jelenlegi járdaszakasz egy részét felbontjuk, a gyalogjárdát az épület kerítéséhez közelebbi sávban építjük ki, a közműaknák szintbe helyezésével. A parkolók hosszát megnöveljük, így autóval az útra merőlegesen is meg lehet majd állni oly módon, hogy az ott parkoló kocsik már nem fogják zavarni a Vaszary Kolos utcán közlekedőket. Az újraaszfaltozott és fehér festékkel feljelölt parkolókból biztonságosabb lesz a gyermekek ki –és bepakolása is. Itt létesítünk egy kijelölt gyalogátkelőhelyet is, hogy a szemközti parkolóból érkezők is veszély nélkül átkelhessenek az úton. Nagyobb volumenű útjavítást ebben az évben csak a Magyar utcában tervezünk.

A Nagy Lajos király utcát és az Árpád utcát az elmúlt években már rendbe tettük, várhatóan ősszel a teljes útburkolat felújítás itt is megtörténik a rendelkezésre álló 27 millió forintból. Kisebb útjavítás van folyamatban az Entz Géza sétánynak a Helikon strand előtti szakaszán. Itt a fakadóvíz elvezetését kell megoldani, az útkárokra is koncentrálva, 3,8 millió forint felhasználásával. Az Ipari Parkban pályázati forrásból építünk új útalapot, új burkolatot, és zárt rendszerű csapadékvíz elvezető rendszert a meredek Jankó János utcában. Az L-alakú Gyöpi utcának az Epreskert utca felőli szakaszán is új burkolat létesül még idén a csapadékvíz elvezető rendszer modernizálásával.

Rendelkezünk pénzügyi kerettel a földutak és a kavicsozott utak karbantartására. Ezt elsősorban a kertvárosi, meredekebb útszakaszok, időjárás okozta kimosódások helyreállítására fogjuk fordítani. A Magvető közben, a Patkó közben és az Ifjúság utca Vadaskert felőli zsákutca szakaszán már a nyár folyamán kavicsozni fogunk. A költségvetés terhére folyamatosan pótolni és kicserélni igyekszünk az ellopott, vagy elhasználódott közlekedési jelzőtáblákat. A burkolati jelek felújító festése több ütemben valósul meg. Már végeztünk a Vaszary Kolos utcában, a Stromfeld Aurél utcában, a Deák Ferenc utcában, de a gyalogátkelőhelyek festésére, az elsőbbségi viszonyt jelző csíkok, a záró- és terelővonalak láthatóságára folyamatosan nagy hangsúlyt fektetünk.

Mi, Keszthely nem fizetős, az iskolák, óvodák előtti parkolóhelyeinek feljelölését végezzük, mindemellett persze a város parkoló ágazata tőlünk függetlenül, a saját költségvetésének a terhére megteszi a burkolati jelölések megerősítését az üzemeltetés helyszínein, a kijelölt parkoló övezetekben. A mozgássérült helyi lakosok által jelzett panaszok, problémák orvoslását szívügyünknek tekintjük. Az általuk használt útvonalak kisebb-nagyobb akadálymentesítésében, szegélybedöntésében mindenkor igyekszünk segítő partnerek lenni, a közlekedésük javítását támogatni. A mozgássérült parkolóhelyek kijelölését sohasem vesszük félvállról –nyilatkozta az okleveles közlekedésmérnök.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK