2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elhunyt Tóth Imre költő

2021. március 21. vasárnap, 09:55
Szerző: ZalaMédia; Fotó: pP
Elhunyt Tóth Imre költő, könyvtáros a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársa, a Deák+Kert irodalmi portál szerkesztője, a Pannon Tükör volt rovatvezetője.

(Fotó: ZalaMédia archív/pP)

1966-ban született Zalaegerszegen, felsőfokú tanulmányait a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd a JATÉ-n (ma SZTE) végezte. 1988-ban lett a Deák Ferenc Megyei Könyvtár munkatársa. A 80-as évektől több folyóiratban is publikált, majd önálló kötetei jelentek meg. 2004-ben a Nostradamus menyegzője, 2009-ben A lélek nulla foka, 2015-ben A kert és más novellák, 2016-ban az Exit. Rendszeres szerzője volt többek között a Spanyolnátha művészeti folyóiratnak és a Pannon Tükörnek. Tagja volt a Szépírók Társaságának és a Magyar PEN Klubnak. Könyvtárosként rendszeresen szervezett író-olvasó találkozókat, irodalmi esteket, a Deák+Kert szerkesztőjeként pedig bemutatkozási lehetőséget biztosított a fiatal szerzők számára.

Költeményeinek fő témája a gyász, az elmúlás volt. „Fegyelmezett visszafogottsággal ír, személyes élményeket, metafizikai személytelenségben, a gyászmunka közegében. Tárgyilagos távolságtartással vizsgálja saját szenvedéseit, közben misztikus, apokaliptikus élményt nyújt” - mondta műveiről az Exit kötet megjelenése kapcsán dr. Payer Imre, költő, irodalomtörténész.

Tóth Imre halálhírét felesége jelentette be március 20-án a Facebook-on. A művész a koronavírus áldozata lett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK