2024.04.23., kedd - BélaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékkötet Kapiller Imrének

2020. február 03. hétfő, 14:40
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: -pP-
Meglepetéskötetnek készült, de a sors közbeszólt, így emlékkötet lett az a most megjelent kiadvány, melyben kollégái tisztelegnek Kapiller Imre előtt. Az MNL Zala Megyei Levéltárának munkatársa 65 éves korában hunyt el váratlanul, 2018 őszén.

A város dísztermében rendezett kötetbemutatón mindenekelőtt dr. Vadvári Tibor alpolgármester méltatta a levéltáros munkásságát. Mint fogalmazott: Kapiller Imre nemcsak a levéltár mindennapi életének volt szerves része, hanem a város kulturális életének is. Számos amatőr kutató és szakmabéli kolléga munkáját segítette az elmúlt évtizedekben, ezenkívül publikált, könyveket szerkesztett, konferenciákat szervezett.

Töprengő karakter, sokoldalú tudós

Nevéhez kötődik többek között Egerszeg mezővárosi múltjának felkutatása éppúgy, mint a Zalaegerszegi Füzetek sorozat újjáélesztése, vagy az 1956-os zalai események felgöngyölítése, rendszerezése. A most megjelent könyv eredetileg 65. születésnapjára készült volna, sajnos azonban emlékkötet lett belőle. A volt kollégák tanulmányait felvonultató, küllemében is impozáns kiadványt viszont minden bizonnyal ő szívesen forgatná.

Molnár András, dr. Vadvári Tibor, dr. Horváth Zita, dr. Mikó Zsuzsanna, dr. Szabó Csaba és dr. Németh László Sándor

A Kapiller Imre emlékkönyv részleteiről dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, egyetemi tanár szólt. Ő annak idején kollégaként ismerte meg a levéltárost, akit nemcsak tisztelt és nagyra becsült tudása miatt, hanem barátként is tekintett rá. Elmondta: a könyv tartalmilag éppolyan sokszínű, mint amilyen Imre volt. A hozzá közelálló pályatársak és barátok tanulmányai olvashatók benne; sok olyan téma került a könyvbe, melyekre annak idején éppen Kapiller Imre hívta fel a figyelmet.

A huszonhét szerző írását most nem tematikai elrendezésben, vagy kronológiai sorrendben szerkesztették össze, hanem nemes egyszerűséggel ábécé sorrendben. Jórészt Zalához kapcsolódó írások találhatók a kötetben, és a publikálók jó része is a zalai levéltár munkatársai. De a társintézmények kutatói, a Hajnal István Kör tagjai, valamint a városból már elszármazott történészek, levéltárosok is tollat ragadtak. A könyv szerkesztését is utóbbiak vállalták (dr. Horváth Zita, Miklós Dániel, dr. Mikó Zsuzsanna, dr. Németh László Sándor), de a szerzők között találjuk többek között dr. Szabó Csabát, a Magyar Nemzeti Levéltár zalai származású főigazgatóját is.

Huszonhét szerző írása került a Kapiller Imre emlékkönyvbe

A kötet végén Kapiller Imre publikációinak listáját olvashatjuk, melyet átböngészve, a témákat mindig jó szemmel kiszúró tudós képe bontakozik ki előttünk – fogalmazott Horváth Zita. Mindjárt az első tanulmányból pedig az is kiderül, hogy a néhai levéltáros arcképét megtalálhatjuk a szombathelyi székesegyházban. A 2000-es évek elején, a templom felújításakor – öccse, Kapiller Ferenc kezdeményezésére –, modellt ült a Pásztorok imádása című olajfestményhez (Kisléghi Nagy Ádám alkotása). A festményen látható – kissé kívülálló és töprengő, vagyis saját karakteréhez tökéletesen passzoló – alakját bárki megtekintheti.

A zalai levéltár részéről Molnár András igazgató köszönte meg a kiadvány megjelentetését, majd többek között Kapiller Imre özvegye, Megyeri Anna történész-muzeológus is felszólalt. A rendezvényt követően a résztvevők a Göcseji úti temetőben koszorút helyeztek el az egykori kolléga és barát sírjánál.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK