2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ötvenegy éve nyílt meg a skanzen

2019. augusztus 21. szerda, 18:03
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K., Nyitókép: pP
Több ünnepet is ültek a Göcseji Falumúzeumban augusztus 20-án. Az államalapítás mellett az 51 éves intézményt, a jubiláló városrészeket és a közelmúltban alakult Göcseji Kézműves Egyesületet is éltették a Falumúzeum Napja alkalmából rendezett egész napos programmal.

Az ünnep résztvevőit először dr. Kostyál László a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese köszöntötte. Elmondta, az államalapítás és az új kenyér szegésének megünneplésével a hagyományápoláshoz járul hozzá az egyébként is e célból létesült intézmény. A múltjával kapcsolatban érdemes tudni, hogy 51 évvel ezelőtt az ország első szabadtéri skanzenjeként nyitotta meg kapuit.

Falumúzeum Napja augusztus 20-án

- 51 év után egy új periódus kezdődik a falumúzeum életében. Eddig a statikus állapotokat tanusította a XIX.-XX. század kultúrájából. Ezután pedig egy folyamatot kívánunk megmutatni: azt, hogy a hagyományos népi kultúra hogyan változott, alakult át a mai állapotig – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Balaicz Zoltán polgármester a fentieket lehetővé tevő beruházásokat vázolta, melyek első üteme már el is kezdődött, a malom felújításával. 

A napi programban díszvendégek voltak az 50 évvel ezelőtt a megyeszékhelyhez csatolt településrészek (Andráshida, Szenterzsébethegy, Bazita, Ebergény, Ságod) képviselői. Többek között az ő hagyományőrző csoportjaik is szerepeltek a színpadi műsorban.
A Falumúzeum Napján mutatkozott be egy kiállítás keretében a februárban alakult Göcseji Kézművesek Egyesülete. Nikitscher Bernadett szövő, az egyesület elnöke elmondta: jelenleg a megye területéről 20 kézműves alkotja a tagságot, de várják a további tagok csatlakozását is. A kézművesség számtalan területét fogja át az egyesület, melyet most egészítenek ki őstermelőktől származó termékekkel is.

 

- Hagyományos alapon modern dolgokat készítünk. Úgy látjuk, az emberek ezt egyre jobban szeretik, egyre inkább keresik. Ezen igény alapján szerveződött az egyesület is. Hosszú távú célunk a tudásunk átadása mind az érdeklődő felnőtteknek, mind pedig játszóház, iskolai foglalkozások keretében a gyerekeknek is. A tagok már régről ismerik egymást, csak nem alkottunk hivatalos egyesületet. Most már havonta találkozunk, egymásnak tanácsot adunk, megbeszéljük a történteket, és hogy hogyan tudunk tovább fejlődni. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK