2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rock-musical és Sose halunk meg

2019. február 06. szerda, 20:24
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Elkészült a Hevesi Sándor Színház 2019/20-as évadjának műsorterve. A részletekről dr. Besenczi Árpád igazgató tartott sajtótájékoztatót, aki vendégeket is hívott az eseményre.

Elöljáróban elmondta: a jövő évadban hat nagyszínpadi produkcióval, egy ifjúsági előadással, egy stúdiódarabbal készülnek, folytatódik továbbá a Tantermi deszka programsorozat is. Érdekesség, hogy mind a hat nagyszínpadi darabból készült már film – komoly sztárok főszereplésével.

Neves rendezők és színészek érkeznek a jövő évadban

Eperjes Károly, Besenczi Árpád és Koltai Róbert a sajtótájékoztatón

A teátrum épületének 2021-ben esedékes felújítása még nem érinti a jövő évadot, ellenben 2020 februárjában lejár Besenczi Árpád vezetői megbízatása. A direktor már jelezte a fenntartó zalaegerszegi önkormányzat felé, hogy újra megpályázza a posztot, egyelőre művészeti vezető nélkül.

A jövő évaddal kapcsolatban elhangzott: továbbra is az úgynevezett népszínházi modellt követik: a műfaji sokszínűségre törekednek. Ennek szellemében érkezett a sajtótájékoztatóra jó néhány neves rendező és színművész is a fővárosból. Ők mindannyian részt vesznek majd a társulat jövő évi munkájában. Így Sasvári Sándor és Eperjes Károly színművészként, Koltai Róbert, Moravetz Levente és Bőhm György pedig rendezőként lesz jelen.

Az első nagyszínpadi bemutatóra 2019. október 11-én kerül sor, ekkor egy népszerű rock-musicalt, a Zrínyi 1566-ot láthatja a közönség, Sasvári Sándor főszereplésével, Moravetz Levente rendezésében. A színművész elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy ezt a szerepet játszhatja, immár 2009 óta. Ekkor volt ugyanis az első szigetvári bemutató. A rendező célja az volt, hogy autentikus környezetben mutasson be történelmi darabokat. A Zrínyi Miklós horvát bánról szóló előadás ezért került a baranyai városba. Később aztán kőszínházi produkció is lett belőle – az ország több színházában sikerrel futott már a rock-musical. Sasvári a kezdetek óta úgy érzi, hogy nem kis feladat Zrínyi szerepét eljátszani (énekelni), így élete egyik kiemelt munkája ez.

2019-ben műsorra kerül még Claude Magnier Oscar című vígjátéka Besenczi Árpád rendezésében, és egy igazi fekete komédia, Tracy Letts Augusztus Oklahomában című műve, amit Funtek Frigyes állít színpadra.

Sasvári Sándor (balról) Zrínyi Miklós horvát bánt alakítja majd a rock-musical-ben

2020-ban Örkény István Tóték című tragikomédiájával folytatódik az évad (Csiszár Imre rendezésében), melynek főszerepét a tervek szerint Eperjes Károly játssza majd. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a sajtótájékoztatón azt mondta: egy másik munkájától függ, hogy részt tud-e venni jövőre a zalaegerszegi társulat munkájában. Őszintén reméli, hogy igen, hiszen mindig szívesen jön a zalai megyeszékhelyre. A Tótékkal kapcsolatban elmondta: nem realista darabként, hanem abszurd játékként kell felfogni, amin sírni és nevetni is lehet. Nem könnyű alkotás, de míves – fogalmazott.

Jövő év tavaszán műsorra kerül egy igazi klasszikus is, A kőszívű ember fiai, Böhm György rendezésében. Az évadot pedig a Sose halunk meg című zenés játék zárja, amit Koltai Róbert rendez. A színész-rendező elmondta: 1993-ban mutatták be az azonos című filmet, ami azóta is nagy siker. Pár évvel később fogalmazódott meg a gondolat, hogy legyen belőle színdarab, ám alkotótársaival – Nógrádi Gábor, Dés László, Nemes István – rájöttek, hogy inkább musical-nek alkalmas a mű. A zene pedig tényleg egyedülálló lett.

A sajtótájékoztatón elhangzott még: a jövő évad ifjúsági előadása az Óz, a nagy varázsló lesz, amit Tompagábor Kornél rendez, a Tantermi deszka pedig Madák Zsuzsanna helyett Mihály Péter színművész vezetésével folytatódik. Jövőre lesz egy stúdióelőadás is, Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című komédiáját Farkas Ignác rendezi. A kortárs mű egy fociöltözőben játszódik, ahol egy futballbíró és egy partjelző beszélget. A rendező szerint ennyi elég is egy jó előadáshoz; pláne mert igazi kelet-közép európai sztoriról van szó, sok humorral.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK