2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kötet Németh János kisplasztikáiról

2021. január 27. szerda, 20:46
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be azt az új albumot, mely Németh János Kossuth-díjas keramikusművész munkásságáról készült. Ezúttal kisplasztikáinak világába tehetünk egy látogatást. A „Megformálta a föld porából” című kötet egy TOP pályázatnak köszönhetően, az önkormányzat kiadásában készülhetett el.

Tradíció és modern tömbszerűség

Szinte hihetetlen, de Németh János 87. életévébe lépett. Ez azonban nem akadályozza a munkavégzésben. Rengeteg a dolga, sok új ötlete van és folyamatosan alkot – hangzott el a Díszteremben rendezett kötetbemutatón. A mostani kiadvány nem előzmények nélküli, hiszen köztéri alkotásairól, majd korsóiról és butéliáiról már születtek hasonló színes albumok.

Kostyál László, Németh János és Zóka Gyula

Feltérképezésre váró terület még így is maradt az életművet illetően; ezért is fogalmazódott meg néhány évvel ezelőtt, hogy kisplasztikáit is jó volna kötetbe rendezni – mondta dr. Kostyál László művészettörténész, a könyv szerkesztője az eseményen. Ő jegyzi az albumhoz íródott tanulmányt is, melyben a kisplasztikák tematikájára helyezi a hangsúlyt.

A művészettörténész szerint Németh János munkásságát nem egyszerű besorolni valamilyen kategóriába, hiszen úgy szobrász, hogy közben fazekas, és úgy népművész, hogy közben iparművész is. Plasztikai világa egyszerre követi a tradíciót és a modern, tömbszerű építkezési technikákat. Kisplasztikái tematikailag öt nagy csoportra oszthatók, ezek alkotják a könyv egyes fejezeteit. Az állatábrázolások, a szakrális figurák, a mitológia és a pogány hitvilág szimbólumai, valamint a férfiakról és nőkről (asszonyokról) készült művei jól elkülöníthető csoportokba rendezik szobrait. Az ötödik téma pedig nem más, mint a legkorábbi időszak, amit a művészettörténész az útkeresés fázisának nevez. Persze már a korai alkotásain is megfigyelhető a Németh Jánosra jellemző tömegalkotási technika, ám az 1950-es évek végén készült szobrait még klasszikus arányrendszerrel mintázta. Ezeken nagyobb szerepet kapnak a mozdulatok. De a színek is eltérnek még a későbbi munkák terrakotta világától. 

A könyv képszerkesztője Zóka Gyula (jobbról) volt

A kötetben több mint száz fotó mutatja be a kisplasztikák sokféleségét és jellegzetességeit, csakúgy, mint a rájuk jellemző játékosságot, népies pajzánságot vagy épp a filozofikus megközelítést. A művekről Zóka Gyula készítette el a fotókat és ő volt a könyv képszerkesztője is.

Németh János a kötet megjelenése kapcsán úgy fogalmazott: csak teszem a dolgom. Leegyszerűsítve és újragondolva azt a formavilágot, ami a göcseji földből és az ősi fazekasságból fakad.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK