2022.11.26., szombat - VirágZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vetélkedő a reformációról

2017. április 06. csütörtök, 14:11
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából hirdetett országos versenyt diákoknak a Magyar Nemzeti Levéltár. Az „Utazás Wittenbergbe” című vetélkedő kapcsán a Zala Megyei Levéltár is igyekezett mozgósítani a megye iskoláinak felső tagozatos-, és középiskolás diákjait.

A verseny megyei fordulója a minap zárult, az eredményhirdetésre a zalaegerszegi református templom Kálvin-termében került sor. A kétfordulós verseny általános iskolai kategóriáját a megyeszékhelyi Ady-iskola összevont 7. a-b csapata (felkészítő tanár: Czigány László), míg a középiskolás kategóriát a hévízi Bibó István Gimnázium BIG-csapata nyerte (felkészítő tanár: Tar Ferenc).

Adys- és bibós diákok a díjátadón

A nyertes diákokat mindenekelőtt Hodánics Péter református lelkész köszöntötte, majd Molnár András a Zala Megyei Levéltár igazgatója szólt az emlékév Zalát érintő eseményeiről. Mint mondta: a levéltár idén diákok és felnőttek számára is készül programokkal. Ennek része az országos versenyben való részvétel is. Októberben a Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása érkezik majd a városba, mely a reformáció történetét mutatja be. Ezenkívül tudományos konferenciát is rendeznek és egy a forrásgyűjtemény is napvilágot lát. Az igazgató úgy látja, hogy az évforduló jó alkalom arra, hogy rávilágítsa a figyelmet azokra a 16. századi politikai, társadalmi, kulturális és gazdasági változásokra, melyek gyökere a hitélet megújulásában rejlik. Kiemelte például a bibliafordításoknak köszönhető anyanyelvi kultúra terjedését, mely később hozzájárult a nemzetállamok születéséhez is.

Molnár András ismertette az emlékév zalai programjait

A verseny részleteiről Erős Krisztina levéltáros számolt be. Elhangzott: idén januárban indult a vetélkedő, melynek fődíja egy wittenbergi utazás lesz. A megmérettetés megyei fordulóból, országos elődöntőből és országos döntőből áll. A megyei forduló a közelmúltban zárult. A három-három fős csapatok előbb egy online teszten mérték össze tudásukat, majd egy néhány perces kisfilmet kellett készíteniük, valamely témába illő levéltári forrás alapján. Mindkét győztes csapat a szentgyörgyvölgyi református parókia 1823. augusztusi kifosztásáról szóló levéltári dokumentumot használta fel a munkához.

A díjakat Erős Krisztina, Molnár András és dr. Gyimesi Endre, a város díszpolgára, a levéltár volt igazgatója adták át a diákoknak. A ceremónia keretében a nyertes kisfilmeket is levetítették.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK