2022.10.04., kedd - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hévíz a Pannon Tükörben

2021. április 19. hétfő, 10:17
Szerző: -pet-; Fotó: DFMVK
Lapszám a lapszámban – röviden így lehetne összefoglalni a most megjelent Pannon Tükör tartalmát. A periodika ugyanis a megszokott rovatain túl, a Hévíz folyóiratot is magában rejti. Persze nem teljesen, inkább csak a lírai részekre fókuszálva.

Egymondatok a 2020-as felfordult évről

Szép példája a kulturális, művészeti folyóiratok közötti szolidaritásnak az, hogy a Pannon Tükör márciusi-áprilisi száma befogadta a járvány miatt szünetelő Hévíz folyóirat vers rovatát. Mint az a lapszembemutatón elhangzott – melyet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár „stúdiójából” még mindig csak az online térben követhettek figyelemmel az érdeklődők – a két újság szellemisége nem áll távol egymástól, sőt vannak közös szerzők is. Fehér Renátóval és Vajna Ádámmal, a Hévíz két szerkesztőjével Nagygéci Kovács József, a Pannon Tükör online-főszerkesztője beszélgetett a digitális térben. Utóbbi elmondta: a Pannon Tükörnek is nagy megtiszteltetés, hogy a szomszéd város folyóiratának szerzői most náluk publikálnak.

Dr. Gyimesi Endre és Bubits Tünde a lapszámbemutatón (Forrás: Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár)

A lapszámbemutatón – ahol dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke mondott köszöntőt – megemlékeztek a néhány hete elhunyt Tóth Imre költőről is, akinek halála komoly veszteség a helyi művészeti élet számára. A lapban Lackner László is felidézi a költő-könyvtáros alakját, munkásságát.

A Pannon Tükör legújabb számának tartalmáról Bubits Tünde főszerkesztő szólt. Negyven szerző munkája olvasható a lapban. Ezúttal is műfordítások, versek, novellák, kritikák, tanulmányok színesítik a palettát, de Szálinger Balázs író-költővel is olvasható egy nagyobb interjú, hiszen tavaly ő lett a Pannon Tükör folyóirat egyik díjazottja.

A Pannon Tükör új lapszámának borítója

Az eseményen mutatták be a lap Egymondatok című sorozatából készült kötetet is. Ezúttal a 2020-as év szerzőinek mondatai kerültek közös kiadványba: 12 hónap, 12 szerző, 12 nézőpont. A furcsa, felfordult évről készült könyvet Tóth Norbert tervezte, aki egy koronavírust tett a borítóra. A grafika az egész kötetet végigkíséri, mégpedig különös módon: a hónapok nevénél látható szimbólum mérete a világjárvány magyarországi napi új regisztrált fertőzöttjeinek arányában növekszik vagy csökken.

Az Egymondatok kötet borítója, rajta a koronavírus szimbólummal

Bubits Tünde a kötetről elárulta: nem véletlenül lett az a 2020-as Egymondatok címe, hogy Scio me nihil scie! vagyis Tudom, hogy nem tudok semmit! A tavalyi év ugyanis bebizonyította a szókratészi paradoxon igazságát. Egy történelmi paradigmaváltás kellős közepén vagyunk. A szerzők mondataiból pedig nagyon szépen kirajzolódik, hogy miképp és milyen érzelmek mentén lehet reagálni a 2020 márciusában kialakult helyzetre; ami villámcsapásként alakította át életünket. Egy apró vírus elindít egy dominósort, és kirajzolja a nemtudás térképét. A változáshoz – mely visszafordíthatatlan – mindannyiunknak alkalmazkodnia kell.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK