2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kismonográfia Péntek Imréről

2018. június 18. hétfő, 14:15
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész legújabb kötetét, a szintén József Attila-díjas Péntek Imre költőről szóló kismonográfiát az elmúlt héten mutatták be Zalaegerszegen.

Az Élő Irodalom sorozatban megjelent kiadvány bemutatóján a jelenlévőket Kiss Gábor könyvtárigazgató köszöntötte, majd Balaicz Zoltán polgármester méltatta Péntek Imre munkásságát, aki 2003 óta él Zalaegerszegen, akkor lett a Pannon Tükör című folyóiratot főszerkesztője, egészen a közelmúltig. A polgármester szólt a városban betöltött irodalmi, közéleti szerepéről is.

Bakonyi István és Péntek Imre

Péntek Imre 1942-ben született Molnár Imre néven Lentiben, gimnáziumi tanulmányait Zalaegerszegen végezte, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett magyar-filozófiai szakon diplomát. Csatlakozott a Kilenceknek, az 1969-ben a bölcsészkaron indult költőcsoportnak. Változatos életpályája volt: egy rövid ideig tanított, majd Miskolcon a Napjaink folyóirat munkatársa volt. Ezt népművelői tevékenysége követte Veszprémbe, majd az ottani megyei lap újságírójaként dolgozott. Szerkesztette a szombathelyi Életünk folyóiratot, majd Székesfehérvár következett, ahol a Fejér Megyei Hírlapnál dolgozott. 1990-ben alapító főszerkesztője lett az Árgus folyóiratnak, ugyancsak Székesfehérváron. Közben már 1995-ben egyik alapítója volt a Pannon Tükörnek. Számos díjat és kitüntetést kapott, közülük a legkiemelkedőbb az 1994-es József Attila-díj.

Költészetéről a monográfia szerzője és egykori munkatársa Bakonyi István beszélt. Péntek Imrének 10 önálló verseskötete jelent meg, az első 1974-ben Éjféli pályaudvar címmel, az utolsó pedig 2015-ben, mely az Emlékpróba címet kapta. Emellett számos antológiában, folyóiratokban jelentek meg versei. De nem csak versei, képzőművészeti írásai, kritikái is olvashatók számos kiadványban. A Vizuális kalandozások című, képzőművészeti tárgyú írásokat tartalmazó könyve 2017-ben a veszprémi Művészetek Háza kiadásában jelent meg. „Közügyekben érdekelt költő” – fogalmazott róla Bakonyi István és Péntek Imrével együtt személyes élményeket elevenítettek fel a rendszerváltozás előtti évekről, amikor a kultúrához való viszonyt az országban a három „T” (támogatjuk, tűrjük, tiltjuk) jellemezte.

Péntek Imre több évtizedes munkásságában, verseiben mindig jelen volt a szülőföldhöz való kötődés, a hagyomány ápolása, a humor, de az avantgárd stílus sem állt távol tőle – hangzott el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK