2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pannon Tükör és Füst a hegyen

2024. február 26. hétfő, 18:15
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Pannon Tükör folyóirat idei első lapszámával együtt mutatták be Bence Lajos költő „Füst a hegyen – új versek” című kötetét. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett kulturális esten dr. Cséby Géza irodalomtörténész beszélgetett a szerzővel.

Lapszám- és kötetbemutató a könyvtárban

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke, aki többek között elmondta: a nagy gazdasági válságok és háborúk idején mindig a kultúra az, ami segít átlendülni a nehézségeken. A kulturális folyóirat több mint 30 éve tart tükröt Pannónia sokszínű irodalmi, művészeti életének, kiegészülve lendvai, muravidéki szerzőkkel. Az utóbbi térségből az idei első lapszámban öt alkotó munkáját olvashatjuk. Összesen pedig harminc szerző írása került a lapba, ami ezúttal 160 oldalon jelent meg. A folyóiratot Kajos Anna Zsófia festőművész alkotásai illusztrálják.

Bence Lajos lendvai költő legújabb verseskötetét egy beszélgetés keretében ismerhették meg az érdeklődők. A szerzőt dr. Cséby Géza kérdezte az est folyamán. A kiadvány egy családi líraként is értelmezhető; az emlékezés és az elmúlás momentumai jelennek meg a versekben. De az a filozofikus kérdés is megfogalmazódik, hogy vajon túléljük-e a jövőt? Bence Lajost mindig is foglalkoztatták az efféle kérdések, így költeményei figyelemfelhívó prófétai kiáltások.

A kötetbemutató után Bubits Tünde főszerkesztő és Nagygéci Kovács József online-főszerkesztő ismertette a Pannon Tükör legfrissebb lapszámának tartalmát. Többek között elhangzott: ismét egy kulturálisan és műfajilag sokszínű kiadványt tarthat kezében az olvasó. Folytatódott az Egymondatok sorozat, a szépirodalom rovatban többek között Szeifert Natália, Haász János, Imre Flóra, Kertész Eszter írásai olvashatók. A lendvai sorokban Bence Lajos, Göncz László, Zágorec-Csuka Judit és Cséby Géza szerzeményeit is megtaláljuk. A helytörténet rovat ezúttal a Hevesi Sándor Színház kezdeti éveibe kalauzolja el az érdeklődőket. 

A társművészetek rovatban pedig a legutóbbi Pannon Tükör-díjas költővel, Szolcsányi Ákossal készített interjút Nagygéci Kovács József. Lackner László pedig a váratlanul elhunyt göcseji költőre, Soós Józsefre emlékezik a lap hasábjain.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK