2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elkezdődtek a Hair próbái Zalaegerszegen

2024. július 01. hétfő, 15:51
Szerző, fotó: Pánczél Petra
A ZAKO fesztivált követően a Kvártélyház Nyár folytatásaként elkezdődtek a Hair című musical próbái. A sajtónyilvános első olvasópróbán Tompagábor Kornél rendező többek között elmondta: a sokak által kedvelt, kultikus darabot a Soproni Petőfi Színházzal koprodukcióban, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem aktív közreműködésével állítják színpadra.

 Kultikus musical a Kvártélyház Nyár repertoárján

A rendező szerint ma is van időszerűsége a műnek, és örül, hogy összeállt az a stáb, akivel színpadra viheti az előadást. Annál is inkább, mert Máriás Zsolt zenei vezetővel már régóta tervezték, hogy a nyári színház keretében bemutatják a musical-t.

A Hair-nek van egy mitikus története, ami a béke iránti vágyról, a szeretetről, az együvé tartozásról szól. Akik pedig a szocializmus idején voltak fiatalok itt Kelet-Közép Európában, a szabadság eszményével is azonosítják a darabot – tette hozzá a rendező. Emellett a vágyott és valós fiatalságérzés, a kívülállás és a szerelem is nagyon erősen jelen van a sztoriban.

Az előadás jelmeztervezője Szőke Julianna lesz, aki a darab születésének korszakát (az 1960-as évek végét) idézve nagyon színes ruhákat álmodott meg. Ezzel harmonizál majd a Szili Péter és Tompagábor Kornél tervezte díszlet is.

A főbb szerepekben többek között Bot Gábort/Szaszák Zsoltot, Támadi Anitát/Magyar Elektrát, valamint Hertelendy Attilát láthatja a közönség. A koreográfus Kósa Ruben, a Zalai Táncegyüttes vezetője lesz, aki feleségével, a szintén néptáncos Kósa-Kemes Laurával együtt szerepel is az előadásban.

A bemutatóra elsőként a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban kerül sor július 27-én. A zalaegerszegi Kvártélyház színpadán pedig augusztus 1-én kerül színpadra a musical.

A Hair egy 1967-ben bemutatott rockmusical, melynek szövegkönyvét és dalszövegeit Gerome Ragni és James Rado írta, a zenéjét Galt MacDermot szerezte.  Ahogy a Wikipédián olvasható, a szerzők 1964-ben kötöttek barátságot a New York-i off-Broadway-n, ahol akkoriban kisebb színházaknak, kluboknak dolgoztak. Ez a környék tele volt a vietnámi háború és a konformizmus ellen lázadó, hosszú hajat viselő fiatalokkal. A két szövegíró elhatározta, hogy musicalt ír ezekről fiatalokról, s még ebben az évben elkezdtek dolgozni a Hair című musical szövegkönyvén. A színpadi változat 1967-re készült el, a Broadway-n 1968-ban mutatták be először.
Kezdetben több producer visszadobta a művet, mert a darabban szerepelt minden, ami akkoriban polgárpukkasztónak számított: szexualitás, kábítószer, háborúellenesség, de még meztelenség is.

A Hair végül akkor vált világszerte ismert és máig közkedvelt művé, mikor Miloš Forman cseh származású amerikai rendező az 1970-es évek végén elkészítette a filmváltozatot. Ezt 1980-ban már hazánkban is műsorra tűzték a mozik. A színpadi változatot pedig Magyarországon először 1985. augusztus 14-én mutatta be a Rock Színház a Budai Parkszínpadon.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK