2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Cserszegtomaj csinosítva

2017. szeptember 20. szerda, 17:52
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Cserszegtomaj szép, vendégekben és jó időben gazdag nyarat tudhat maga mögött. A nagyközség külső képe, hangulata, infrastruktúrája már a 90-es évek kezdetétől nem csak hazai, hanem európai vendégeket is tömegével idecsábított.

– Istennek hála, a viharok kártétele elkerült bennünket, így a havária vészhelyzetek elhárítására tartalékolt pénzeinket az utak minőségi javítására fordíthattuk. A gyönyörű Szentendréről, Kecskemétről és Debrecenből is akadnak átköltözők és az eddig félkész „tetszhalott-épületeket” is mostanság készre jelentik a tulajdonosaik. Mintegy húsz építkezés folyik a nagyközségben – mesélte Bartha Gábor polgármester, akitől a nyár eseményeinek összefoglalását kértük.

- A nyár nagyobb része a belterületi utak, járdák rendbe tételével telt. Többféle útépítő technológiával, település-szerte, több kilométer hosszban készült el mart aszfaltos, dolomitos, kőszórásos, vagy hagyományosnak mondott út -és járdafelület. A lakók az új technológiával megépített utak elkészültét, örömmel és gratulációval vették. Biztonságos gyalogosút készült az Európa tér és a köztemető közötti szakaszon és ősszel is folytatódik az utak, árkok megszépítése. A rendőrség épületében polgárőrség új irodát, autójuk új garázst kapott. Az itteni parkolót és pihenőtereket megújítottuk és egy WI-FI sarok is a közösséget szolgálja. Nem messze innen egy szép játszóteret avattunk a szüret ünnepén. A tomaji világháborús hősök emlékművének környezetét megszépítettük és az Anna-napi búcsú alkalmával adtuk át a templomhoz vezető járdát. A tomaji oldalon rengeteg kátyúzást végeztünk és sok csapadékvíz-elvezetési problémát megoldottunk.

Elkészült a romantikus, aszfaltos Fenyves utca rekonstrukciója. A forró nyárban a fizikai állomány kiválóan helyt állt. Egyre többen látják be: az utcára kilógó zöld növényeket, bokrokat vissza kell vágják, hogy ne akadályozzák a gyalogos forgalmat, illetve a szemetes autók,  a katasztrófavédelmi gépjárművek utcába történő ki- és beközlekedését. A legjobb európai öko-parkok egyike lett hazánkból egyedüliként a „Cserszegtomaj zölden gondolkodik” program keretében néhány éve életre hívott, közösségi térként működő öko-szigetünk. A cserszegtomaji kert, szakmai szervezetek javaslata alapján került be a versenybe, angliai, olasz, osztrák, németországi parkokat is legyőzve.

A fenntarthatósági parkunk, egy osztrák szervezet által életre hívott, Ökológiai Kertek Európai Díját nyerte meg nyáron Berlinben. Hasznos gyógynövények, illatos fűszerkert, fából faragott szobrok, kedves amfiteátrum, zöldtetős bemutatóház, információs tábla, komposztáló hely, napelemes világítás is megtalálható a parkban, amit sok önkéntes munkával még a szemben lakó id. Plótár László is elkötelezetten gondoz. A park az óvodai és iskolai környezeti nevelésben, évszaktól függetlenül lényeges szerepet kap. Elkötelezett, környezettudatos szemléletünk része, hogy önkormányzatunk nemrégiben egy elektromos autót is beszerzett.

– A nyári rendezvények sok vendéget vonzottak…

- Igen. A nagy sikerű közösségi programjaink színvonalas lebonyolítására már év eleje óta készültünk a civil szervezetekkel közösen. Június közepétől a Cserszegi fűszeres hazájában a borfesztivál, majd a sörfesztivál mutatta meg vendégszeretetünket. A nyári napközis táborok, a nagy létszámú sporttáborok (lábtoll, asztalitenisz, karate) a diákok kedvét keresték. Az erdélyi testvértelepülésünkkel közös cseretáborok is sikerrel zajlottak. Sok őszi közösségi-kulturális programot szervezünk. A szüret ünnepe ismét valódi, szeretetteljes összefogásból született. Október elsején lesz az idősek napja. Szeptember 23-án a Cserszeg-futás veszi kezdetét. A tornacsarnokunk rajt és cél helyszíne, versenyközpontja lesz a Vadlán Ultra Trail egyéni futók és váltócsapatok részére rendezett október hetedikei, országos terepfutó viadalnak. Az őszi gyümölcsök íze még a szánkban van, de máris emlegetjük a november 4-ére tervezett kolbásztöltő versenyt.

– Milyen beruházások pályázatok segítik a falu fejlődését?

– A közelmúltban modernizált óvoda, bölcsőde és az általános iskola is kapacitáskihasználtságának felső határára ért. A jogszabályok külön óvoda és külön bölcsőde működtetését írják elő 2019-től. A meglévő épület belső átalakítását mintegy 15 millió forintból lehetne elvégezni, amihez pályázati segítséget remélünk. Az éves költségvetésünkből egy új, 200 fős óvodát is fel tudnánk építeni, de akkor nem lenne kátyúzás, közvilágítás rekonstrukció és nem tudnánk kiszolgálni az egyéb jogos polgári elvárásokat. Az energiahatékonyság korszerűsítésére is szükség van több önkormányzati épületnél. A tornacsarnok is modernizálásra szorul. A KLIK mint fenntartó tervezi majd a csarnok költség- és energiahatékonyabb működését, felújítását.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK