2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jogállamiságért és szólásszabadságért

2019. október 17. csütörtök, 15:35
Szerző: -pet-; Fotó:-pP-
Deák Ferenc születésének 216. évfordulójára emlékeztek október 17-én Zalaegerszegen, a róla elnevezett téren. A haza bölcsének születésnapján immár három évtizede szerveznek koszorúzással egybekötött ünnepséget a Deák-szobornál.

Idén a hagyományokhoz híven a Zrínyi Miklós Gimnázium, a Deák-szakközépiskola valamint a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár közös szervezésében zajlott a megemlékezés. Az eseményen ezenkívül részt vett dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán polgármester, és több intézmény és civil szervezet képviselője.

Emlékezés Deák Ferencre és az 1839-es országgyűlésre

Mint azt Kiss Gábor könyvtárigazgató ünnepi beszédében kiemelte: idén nemcsak Deák születésnapjáról emlékezünk meg, hanem az 1839-40-es országgyűlés kezdetének 170. évfordulójáról is. Ez azért fontos dátum, mert fordulópontot jelentett Deák Ferenc és a reformpártiak életében. Bár az udvar le akart számolni a reformmozgalmakkal, az országgyűlésben az volt a kérdés, hogy hogyan lehet visszaállítani a jogállamiságot, a bírói függetlenséget és a szólásszabadságot, követelték továbbá a politikai elítéltek szabadon bocsájtását is. A törekvéseket az udvar nyomása ellenére mindvégig sikerült napirenden tartani, sőt a foglyokat végül szabadon engedték. További eredmény volt, hogy bővült a magyar nyelv közéleti használatának köre is.

A Deák téri ünnepségen idén a Zrínyi-gimnázium diákjai és énekkara közreműködött. Hegyi Benedek Tamás (12.A) tolmácsolásában részlet hangzott el Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című művéből. Deák Ferenc „a szólásszabadság sérelméről” szóló, 1839-es országgyűlési beszédéből pedig Weinhoffer Péter Tibor (11. B) olvasott fel részleteket.

A megemlékezés koszorúzással zárult.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK