2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Évfordulók és évértékelés a levéltárban

2017. január 23. hétfő, 15:02
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A magyar kultúra napjához kapcsolódva rendezte meg hagyományos – immár 17. – évindító sajtótájékoztatóját a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Zala Megyei Levéltára. Szó esett az előző év eredményeiről, az idei tervekről, ezenkívül a Zalai Gyűjtemény kiadványsorozat legújabb kötetét is bemutatták.

Az intézmény 2016-ban 114 iratfolyóméter anyagot vett át a bíróságoktól és az államigazgatási szervektől, így jelenleg összesen 10.787 iratfolyóméternyi dokumentum található a levéltárban – összegezte a tavalyi évet Káli Csaba igazgatóhelyettes. Hozzátette: Zala megyében ötvennégy iratképző szervet ellenőriztek, főleg a Lenti és Letenyei járásban, illetve tovább folytatódott az iratok feldolgozása és elektronikus adatbázisba rendezése. A levéltár kutatószolgálatát tavaly 246-an keresték fel, az ügyfélszolgálathoz pedig 1046-an fordultak. A levéltár részt vett egy országos projektben is: az I. világháború áldozatairól készül egy átfogó adatbázis az intézményekben őrzött halotti anyakönyvek alapján. Ennek a Zalára vonatkozó részét állították össze. Az igazgatóhelyettes szólt a 2016-os tudományos munkákról is. A levéltár kilenc munkatársa harminc tanulmányt készített, és négy önálló kötet is megjelent.

Káli Csaba, dr. Szabó Csaba és Molnár András - Tavalyi- és új kiadványokat is bemutattak

Zalaegerszeg 770., reformáció 500, Zalai Gyűjtemény 80.

A 2017-es tervekről Molnár András igazgató adott tájékoztatást. A rendezvények és tudományos munkák három nagy évfordulóhoz kapcsolódnak ebben az esztendőben. A doni tragédia 75. évfordulója alkalmából májusban sor kerül egy tudományos emlékülésre „Hősök és/vagy áldozatok? Zalai honvédek a második világháborúban, 1941-45” címmel. Ezenkívül megjelenik a Molnár András-Szabó Péter szerzőpáros „Utóvédként a Donnál” című sorozatának harmadik kötete, mely újabb érdekességekkel szolgál a magyar királyi 9. honvéd könnyű hadosztály történetéhez.

Zalaegerszeg idén ünnepli első írásos említésének 770. évfordulóját, a városi rendezvényekbe pedig a levéltár is bekapcsolódik. Júniusban dr. Gyimesi Endre történész szervezésében egy tudományos konferencia lesz, mely Zalaegerszeg 19-20. századi városbíróinak és polgármestereinek munkásságáról emlékezik meg, egészen 1950-ig bezárólag. Szintén 2017-ben emlékezünk meg a reformáció 500. évfordulójáról. A téma zalai vonatkozásával kapcsolatban ősszel egy tudományos emléküléssel készülnek, de a Magyar Nemzeti Levéltár reformációtörténeti forráskiadvány-sorozatában is megjelenik egy megyénkre vonatkozó kötet.

A sajtótájékoztatón a tavalyi eredményekről is beszámoltak

Az igazgató elárulta: más kiadóknál is jelennek meg helyi történészek munkái. Egy fővárosi kiadó például Paksy Zoltán „Istóczy Győző és a magyar antiszemita mozgalom (1875-1892) című monográfiájának kiadására tett ígéretet.

A sajtótájékoztatón mutatták be a Zalai Gyűjtemény sorozat 80. számát. A Zalai Évszádok (Tanulmányok és dokumentumok Zala megye történetéhez) című kiadványt dr. Szabó Csaba az MNL főigazgató-helyettese méltatta. A kötetben - melyet dr. Bilkei Irén szerkesztett - tizenkét szerzőtől olvasható összesen tizennégy tanulmány, a Jagelló-kortól egészen az 1947-es választásokig. A könyvben több írás is szól a Balaton-környék 19-20. századi fejlesztéséről; legyen szó hajózásról, fürdőkultúráról, turizmusról, vagy éppen az időjárási anomáliák következményeiről. A zalaegerszegi történész-levéltárosok közül Bekő Tamás, dr. Bilkei Irén, Foki Ibolya, Gyimesi Endre, Káli Csaba, Kapiller Imre, Molnár András, és Paksy Zoltán jelentkezik tanulmányokkal, de dr. Vándor László régész is szolgál új adatokkal az egerszegi és környékbéli végvárak történetéhez.

Szabó Csaba úgy látja, hogy egy esztétikus, szép tipográfiájú, és a tudományos alaposság mellett olvasmányos kötet született, mely izgalmas időszakokat villant meg a megye történetéből, a késő középkortól egészen a 20. század közepéig.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK