2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kötetben a zalai protestantizmus múltja

2019. december 12. csütörtök, 11:34
Szerző:-pet-; Fotó: pP
A zalaegerszegi evangélikus templom történetéről és a vele szomszédos református templom építéséről is olvashatnak érdekességeket mindazok, akik kézbe veszik a közelmúltban megjelent A protestantizmus zalai évszázadai című kötetet.

A Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának kiadásában napvilágot látott könyv, annak a konferenciának a bővített anyagát tartalmazza, melyet az intézmény 2017 októberében szervezett a fenti témában.

Mindannyiunk közös története

A kötet szerzőinek egy csoportja

Mint azt a református templom Kálvin-termében rendezett kötetbemutatón dr. Kulcsár Bálint és Erős Krisztina levéltárosok, a kiadvány szerkesztői elmondták: a könyv – és azt megelőzően a konferencia – a reformáció kezdetének 500. évfordulójára készült. Az elmúlt két esztendőben több rendezvénnyel is megemlékeztek a jubileumról. 2017-ben levéltárpedagógiai foglalkozásokat, ismeretterjesztő előadásokat tartottak, de forrásfeltárásra és könyvkiadásra is sor került. A jeles dátumhoz kapcsolódva összesen három kötet látott napvilágot: a mostanin kívül 2017-ben a Protestánsok Egerszegen, 2018-ban pedig a Forrásaink a reformációról – Dokumentumok az MNL Zala Megyei Levéltárából című kiadvány.

Ami a legfrissebb tanulmánykötetet illeti: A protestantizmus zalai évszázadai a Zalai Gyűjtemény sorozat 82. részeként jelent meg. Tizenkét előadó tizenkét tanulmánya olvasható benne; feltárva a történelmi Zala vármegye protestáns közösségeinek múltját. A szerzők (Bilkei Irén, Kapiller Imre, dr. Németh László Sándor, Kurucz György, Hudi József, Jáni János, Molnár András, dr. Kulcsár Bálint, dr. Kostyál László, dr. Paksy Zoltán, dr. Gyimesi Endre és Erős Krisztina) a 16. századtól kezdve egészen a 20. század közepéig dolgozzák fel a protestantizmus egyháztörténeti, társadalomtörténeti, művelődés- és politikatörténeti, vagy éppen jogtörténeti jelentőségét. Így többek között protestáns válóperekről, lelkészi sorsokról, példás életutakról, a vallási neveltetéshez kötődő vitákról és egy göcseji református kisnemesi családról is olvashatunk a könyvben. Az egyes tanulmányokról maguk a szerzők szóltak a kötetbemutatón.

Molnár András a reformkori vallási neveltetés körüli vitákról is szólt. Háttérben Erős Krisztina és dr. Kulcsár Bálint, a kötet szerkesztői

Az eseményen jelen volt Hodánics Péter, a Zalaegerszegi Református Egyházközség lelkésze is, aki örömét fejezte ki a legfrissebb, hiányt pótló kötet iránt. Mint fogalmazott: a protestantizmus zalai története nemcsak egyszerűen az érintett gyülekezetek és egyházközségek múltját jelenti, hanem mindannyiunk közös történetét is.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK