2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kötetben az egerszegi protestantizmus története

2017. december 04. hétfő, 18:40
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A reformáció 500. évfordulója alkalmából jelent meg az a tanulmánykötet, mely a zalaegerszegi református és evangélikus gyülekezet történetét eleveníti fel, de fontos zalai protestáns személyek életrajzába is bepillantást nyerhetünk.

A Protestánsok Egerszegen című kiadványt dr. Gyimesi Endre történész, a zalai levéltár nyugalmazott igazgatója szerkesztette. A kötetet – melynek terveit Seres Péter fotóriporter készítette – a református templom Kálvin-termében mutatták be a közelmúltban. Az eseményen részt Balaicz Zoltán polgármester, aki összegzésképpen elmondta: az idei évben a megyeszékhely önkormányzata 25 millió forinttal támogatta azt, hogy a városban méltó módon ünnepelhessük meg az évfordulót.

Hiányt pótló kiadvány született

Zsugyel Kornél, Hodánics Péter, Balaicz Zoltán és dr. Gyimesi Endre a kötetbemutatón

Annál is inkább, mert bár kis közösségekről van szó, az evangélikus és református gyülekezet tagjai mindig sokat tettek a közösségért, a város fejlődéséért. A támogatásból konferenciákat, szakmai napokat, kiállításokat szerveztek, de felavatásra került Farkas Ferenc szobrászművész Luther Mártonról készült szobra is. Az események sorába illik a mostani kötetbemutató is.

A polgármester szerint hiányt pótló mű született, hiszen eddig még nem jelent meg olyan kiadvány, ami a két gyülekezet mindennapjaiba, valamint a református és evangélikus templom építéstörténetébe nyújt bepillantást.

Az evangélikus gyülekezet történetét Jáni János írta és szerkesztette. A kötetbemutatón elmondta: az volt a cél, hogy kerüljenek elő a múltból mindazok, akik tettek valamit a gyülekezetért és példaképek lehetnek az utókor számára.  Az evangélikus templom építéstörténetét dr. Kostyál László művészettörténész dolgozta fel, a református templom múltjáról pedig dr. Gyimesi Endre írt tanulmányt. A szerkesztő úgy látja, hogy a kiadvány egyik előnye az, hogy a múlt eseményein kívül az elmúlt tíz év történéseiből is felvillant néhány fotót. A református templom címeres üvegablakival pedig külön is foglalkozik a könyv; Halász Imre írt tanulmányt a templom címereiről és egyházi jelképeiről.

A kötet szerzői között ott találjuk az MNL Zala Megyei Levéltárának több munkatársát is. A reformáció megjelenéséről és zalai elterjedéséről Bilkei Irén értekezik, a zalai protestáns személyek életrajzát pedig Erős Krisztina és dr. Paksy Zoltán dolgozta fel.

A könyv nemcsak a reformáció 500. évfordulója miatt fontos, hanem azért is, mert a város történetéből elevenít fel olyan momentumokat, melyek eddig még nem láttak ilyen összesített formában napvilágot. A rendezvényen Hodánics Péter református, és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész köszönte meg, hogy a város támogatásával és közös összefogással létrejöhetett a kötet.
    

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK