2021.05.17., hétfő - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ne forogj álmatlanul, van segítség!

2017. március 29. szerda, 14:17
Szerző és fotó: Antal Lívia
Aki álmatlanságban szenved, jobb, ha nem tart órát a hálószobában, mobiltelefonját vagy kapcsolja ki, vagy legalább lépjen le a wifiről, hogy semmiféle felesleges környezeti ingerrel ne terhelje magát éjszaka.

Az álmatlanság és más alvászavarok mögött persze számos ok áll még. A Szent Rafael Kórház pózvai nappali kórházában alvásjavító programmal állnak rendelkezésre, melyről dr. Szabó József PhD részlegvezetőt kérdeztük.

– Attól, hogy nézegetjük az órát, még nem fogunk tudni elaludni, sőt még idegesebbek, feszültebbek leszünk. Alvásunkat nagyon komolyan megzavarhatja az is, ha mobiltelefonunk egész éjjel is csipog üzenetküldésekkor. Ez olyan hullámzást idéz elő alvásunkban, amire ugyan nem emlékszünk, de mégis ébredés közeli állapotba kerülünk. Hiába alszunk nyolc órát, ha közben 8-10-szer megébredünk, vagy ilyen ébredés közeli állapotba kerülünk. Ugyanez a helyzet a horkolással, és az alvási apnoéval (ami egy alvás közbeni légzészavar), melyek szintén töredezetté teszik alvásunkat. Az ébresztőóra és mobiltelefon nézegetése egyébiránt elindít egy folyamatot, ami az éberségi szintet felfelé viszi. Autó ment el a ház előtt, ugat a szomszéd kutyája, mért most jött haza a szomszéd – el kezdünk tehát éjjeli őrként viselkedni, mint akinek az a dolga, hogy figyelje környezete minden rezdülését, és emiatt ébren is maradjon.

Alvásjavító program a Szent Rafael Kórházban

– Milyen okai lehetnek az álmatlanságnak?

– Ötven százalékában testi betegségek állnak az okok hátterében, így a magas vérnyomás, vagy vesebetegség, ami miatt éjszaka is ki kell menni. Ugyanennyire vannak jelen a pszichés okok, a szorongásos betegedések és a depresszió. Az utóbbinak éppen egyik tünete az alvászavar, ami többnyire álmatlanságot és kisebb arányban túlalvást jelent. Továbbá léteznek pszicho-fiziológiai okok, mint a tartós stressz, valamint az alvás-ébrenlét ciklusok felborulása. A 20. század embere ugyanis meghódította az éjszakát, gondoljunk a három műszakra, a vizsgaidőszakra, vagy egy nagyvárosra, ahol éjszaka is minden nyitva van.

– Milyen szándékkal hozták létre az alvásjavító programot?

– Itt a pszichiátrián régóta foglalkozunk az álmatlanság problémájával, mely egyik tünete a pszichés megbetegedéseknek, vagy például az alkoholmegvonásnak. Ezért dolgoztunk ki egy alvásjavító programot, mely azoknak is rendelkezésére áll, akik három műszakos munkarendben, vagy éppen a vendéglátásban dolgoznak. Náluk igencsak felborul a szervezet belső ritmusa, ami az éjszakai alváshoz és a napközbeni aktivitáshoz igazodik.

– Miből áll a program?

– Az állapotfelmérés és az alvászavar okainak feltárása után személyre szólóan állítjuk össze az alvásjavító programot. Ez a szolgáltatás térítésmentesen a nappali kórház keretében vehető igénybe, melyről szívesen adunk tájékoztatást a 92/501-500 telefonszám 2421, 2312 mellékein. Felhívnám a figyelmet, hogy a hozzánk forduló járó beteg diagnózisa csupán az alvászavara lesz, tehát nem pszichiátriai betegként lesz jegyezve. A 2-3 hetes kezelés egyik módszere a fényterápia, aminek segítségével hatékonyan kezelhető az alvás-ébrenlét felborulása miatti álmatlanság. Az UV nélküli teljes tartományú polarizált fényben reggel vagy délelőtt fél órát töltenek el a páciensek, miközben olvashatnak, zenét hallgathatnak.

Dr. Szabó József a fényterápiás kezelést mutatja be.

Az alváshigiénés tanácsadás során arról beszélünk, hogyan változtassák meg szokásaikat és alakítsák ki környezetüket a jobb alváshoz. Sokan a szorongás, az állandó aggódás miatt nem tudnak elaludni, amin sokat segíthetnek a relaxációs gyakorlatok. Az úgynevezett mindfulness terápia hatékonyan csökkenti a stresszt az aggasztó, aggodalmaskodó gondolatok megregulázásával. A mindfulness meditáció arra is megtanít, hogy elménkkel többet legyünk a jelenben, és kevesebbet szorongjunk a múlt és a jövő miatt. Hazánkban elsőként vezettük be a horkolás fizioterápiáját egy brazil kutatócsoport által 2015-ben kifejlesztett eljárás nyomán. Így gyógytornászaink szájüregi és garattornát is oktatnak, ami nagymértékben csökkentheti a horkolást. Emellett mechanikus orrtapasz kipróbálására is van lehetőség.

Az alvásjavító programmal csak az álmatlanságot tudjuk kezelni, más alvászavarok esetében országos alváscentrumokba irányítjuk a betegeket. Jelenleg minden reményünk megvan arra, hogy a zalaegerszegi kórházban is létesülhet alváscentrum – zárta a beszélgetést dr. Szabó József.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK