2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csatár felett az ég - ruhán és könyvborítón

2022. január 17. hétfő, 18:57
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Már önmagában az is ritkaságnak számít, hogy a Csatár feletti égbolt színei egy ruhán nyerjenek végső értelmet. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy ez a bizonyos ruha egy könyvborítóra is rákerült, akkor sejthetjük, hogy valami különlegességről, megismételhetetlen dologról van szó.

Kortárs író és kortárs divattervező találkozása

Tavaly októberben jelent meg a hazai kortárs irodalom egyik jeles képviselőjének, Karafiáth Orsolyának a legújabb könyve, aki egy Zala megyében élő tervezőt kért fel arra, hogy a kötet prómóciójához készítsen neki egy ruhát. Az „Egymás könyve – Amikor összegyűrtük az eget” című regény borítóján maga a szerző látható, amint egy víz nélküli medencében fekszik egy kékes, narancsos árnyalatú ruhában (természetesen a hozzá illő hajjal és sminkkel). Bár a csempe ridegsége és a ruha anyagának lágysága első ránézésre ellentmondásosnak tűnik, ám a színek és vonalak szépen összecsengnek, így egy nyugodt, harmonikus látványban részesül az olvasó. Mintha valami nagy kékségben lebegnénk (legyen az víz, vagy égbolt), ám a vöröses, narancsos árnyalatok mégis sejtetnek valami drámaiságot. Talán a vihari előtti csend állapota ez.

Fehér Beatrix

Legyen felhő! – ezzel a jelmondatnak is beillő kéréssel kereste meg az író Fehér Beatrix divattervezőt, aki először meglepődött a felkérésen, ám nagy örömmel fogadta.

- Személyesen nem ismertem Orsit, bár az Instagramon már egy ideje követtük egymás munkásságát – meséli Fehér Beatrix, akivel zalaegerszegi műhelyében beszélgettünk.

A Csatáron élő tervezőt még 2020 őszén kereste meg az író, hogy készülő könyvéhez szeretne egy különleges ruhát; lehetőleg felhőkkel.

- Nagyon határozott elképzelése volt már akkor mindenről. Hogy milyen legyen a ruha, a paróka, a smink, illetve hogy hol legyen a fotózás és a regényhez készülő videóklip helyszíne. Ugyanakkor a fazont és az árnyalatokat illetően szabad kezet kaptam. 

Mivel Beatrix ruháinak különlegességét az adja, hogy saját fotói kerülnek az anyagra mintaként, nem kellett sokáig felhők után kutatnia.

- Rengeteg ilyen témájú képem van, hiszen rendszeresen fotózom a Csatár feletti eget, a közeli erdőket, mezőket, és úgy általában a tájat, de persze a városi környezetet is. Többféle képet küldtem Orsinak és több ruhaterv is készült. Végül az a fotó lett a befutó, ami a falu feletti eget ábrázolja vihar előtt, naplemente idején. Így kék és vöröses, világos és sötét árnyalatok, sávok egyaránt szerepelnek a ruhán. Ami tulajdonképpen egy korábbi kollekcióból származó hosszú aljból, és egy felsőrészből áll.

A kötet borítója

A divattervező azt is elárulta, hogy mivel éppen a karantén alatt zajlott a közös munka, sokáig nem találkoztak személyesen, csak online formában és telefonon konzultáltak. Végül az egyik fővárosi ruhaüzletben összejött a „offline” találkozó.

- Nagyon élveztem a közös munkát, máig megtiszteltetésnek érzem a felkérést. A végeredménnyel pedig nagyon elégedett vagyok. Tervezőként persze egy picit sajnálom, hogy a könyvborítóra nem teljes hosszában került rá a szoknya, de értem a koncepciót és a címlap rendezési elvét, így nincs bennem hiányérzet. Már csak azért sem, mert a könyvhöz készült videóklipben viszont minden oldalról jól látszik a ruha.

A regényhez Kirschner Péter zeneszerző, valamint az Ónodi Eszter and the Open Pub formáció készített egy dalt Karafiáth Orsolya „Amikor összegyűrtük az eget” című versének felhasználásával. Ebből készült a videóklip is, ahol Ónodi Eszter és Orsi a főszereplők.
Az Egymás könyve – mely a Scolar Kiadónál jelent meg – egy jóbarát betegségéről, elvesztéséről, életről, halálról, a barátságról, valamint a gyász feldolgozásáról szól. Meg arról is, hogy hogyan látjuk magunkat a másik szemében; egymásban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK