2022.06.28., kedd - Levente, IrénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kiállítás és búcsúztatás a bíróságon

2018. március 22. csütörtök, 18:40
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Fotókiállítás és sajtóreggeli keretében búcsúzott el a több évtizedes törvényszéki munkától dr. Mesterházy István címzetes táblabíró, a Zalaegerszegi Törvényszék tanácselnöke, és a sajtószóvivői munkától dr. Beznicza Árpád, a civilisztikai kollégium vezetője.

A törvényszék épületének aulájában először a márciustól nyugállományba vonuló dr. Mesterházy István fotóiból nyílt tárlat, Arcok a nagyvilágból címmel. Mint azt az elnevezés is sejteti, a táblabíró utazásai során készítette azokat a felvételeket (portrékat), melyek a falakra kerültek.

Új sajtószóvivő a törvényszéken

Egy (gyerek)arc a nagyvilágból

A kiállítást dr. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke nyitotta meg. Mint fogalmazott: sok ország és sok nemzetiség arca, viselete, kultúrája tekint vissza ránk a képekről. Emberekkel foglalkozni a legnehezebb; igaz ez a bírókra, ügyvédekre is, akik lelkileg sokszor nehezen élik meg a munkát, hiszen nap, mint nap emberek sorsa felett döntenek. Ezért is választanak sokan olyan hobbit maguknak, ami segíti a kikapcsolódást, feltöltődést. A fotózás és az utazás éppen ilyen.

Mesterházy István már egészen fiatal korában elkezdett fényképezni, mégpedig egy NDK gyártmányú kisgéppel. A fényképezés szenvedélyét édesapjától örökölte, aki a II. világháborúban is fotózott, tartalékos tüzértisztként. Fia aztán már nyugalmasabb időszakokat és pillanatokat örökített meg, főleg természetfotókat és portrékat készített. Az NDK-s gépet azóta már lecserélte, és ma már ő is digitális fényképezőgépet használ, kedvenc témái azonban megmaradtak. Eddig összesen 41 országban fordult meg, a mostani tárlaton pedig 15 ország (köztük több ázsiai is) arcait láthatja a közönség. Köszönhetően a Nyitott Bíróság programnak; a tárlatot ügyfélfogadási időben ugyanis bárki megnézheti.

Mesterházy István a II. világháborút is megjárt fényképezőgéppel

Az alkotó elmondta: nem tekinti magát művésznek, inkább afféle amatőr, autodidakta fotósnak. Azt sem gondolta soha, hogy valaha kiállítása nyílik, hiszen a képeket a családja és barátai, na meg önmaga szórakoztatására készítette. Mégis örül a bemutatkozásnak, mert így legalább a nagyközönség is láthatja, hogy a bíró is ember, és nemcsak a szakmájának él.

A mostani tárlaton különböző korú és kultúrájú embereket (férfiakat, nőket, gyerekeket) láthatunk. Nem „beállított” felvételekről van szó, az alkotó úgy és akkor örökítette meg őket, ahogyan épp találkozott velük. A kiállítás május 21-ig látogatható.

A tárlatnyitó után sajtóreggeli keretében búcsúzott el a média képviselőitől dr. Beznicza Árpád kollégiumvezető, a törvényszék leköszönő sajtószóvivője. Mint azt kollégája, dr. Bartalné Mentes Judit sajtószóvivő elmondta: Beznicza Árpád az 1990-es évek végén, az országban az elsők között építette ki az akkori Zala Megyei Bíróság és a sajtó közötti kommunikációs kapcsolatot. Közel húsz éven át segítve a bíróság és a zalai médiumok közös munkáját. A leköszönő szóvivőt dr. Vándor Virág bíró, a Zalaegerszegi Törvényszék cég-, csőd- és felszámolási csoportjának vezetője váltja.

Dr. Bartalné Mentes Judit, dr. Beznicza Árpádtól, és dr. Vándor Virág a sajtóreggelin

Az új szóvivő elmondta: a Nyitott Bíróság programnak köszönhetően nem idegen tőle a médiával való kapcsolattartás, hiszen már többször találkozott a sajtó képviselőivel egy-egy ügy, bírósági közvetítés, vagy törvényváltozás miatt. Célja, hogy elődje nyomdokain haladva, tovább ápolja és erősítse a médiával kiépített jó viszonyt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK