2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kerek évforduló tanulmánykötettel

2023. március 01. szerda, 20:55
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Legtöbben művészettörténészként ismerik, pedig régész-művészettörténész szakos egyetemi hallgatóként érkezett egy zalai ásatásra negyven évvel ezelőtt. Aztán hamarosan a Göcseji Múzeum pályakezdő művészettörténésze lett. Később az intézmény igazgatóhelyettese, 2020-tól pedig igazgatója.

Kostyál László előtt tiszteleg a Zalai Múzeum legújabb kötete

A szóban forgó személy dr. Kostyál László, aki tavaly ünnepelte 60. születésnapját. A jeles évforduló apropóján döntöttek úgy kollégái, hogy a Zalai Múzeum kiadványsorozat 26. számát az ünnepelt tiszteletére ajánlják. A kötet a közelmúltban látott napvilágot, Erős Krisztina történész szerkesztésében. A nyomdai előkészítés és a borítóterv Bicskei József munkáját dicséri.

Gálig Zoltán, Erős Krisztina, Kostyál László, Béres Katalin, Németh János és Müller Róbert

Mint az a kiadvány bemutatóján elhangzott: a sorozatnak még soha nem jelent meg ilyen vaskos példánya. Huszonkilenc szerző, hat rovatban, 534 oldalon foglalta össze a közgyűjteményekben zajló kutatások legfrissebb eredményeit. Nemcsak a megyében működő múzeumok, hanem a levéltár, a nagykanizsai könyvtár és számos más társintézmény munkatársa publikált a kötetbe. Művészettörténeti, régészeti, történettudományi témakörökben olvashatók érdekes tanulmányok, de a múzeumpedagógia is megjelenik – fogalmazott Erős Krisztina.

A szerkesztő a rendezvényen néhány szerzővel is beszélgetett, így Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történésze, Gálig Zoltán, a Szombathelyi Képtár művészettörténésze, egykori igazgatója és Müller Róbert, a keszthelyi Balatoni Múzeum régésze, nyugalmazott igazgatója beszélt a kötetben megjelent tanulmányáról. De afféle meglepetésvendégként Németh János keramikusművész is jelen volt, aki néhány személyes emléket osztott meg a hallgatósággal. Kostyál Lászlót az önkormányzat részéről Velkey Péter, a polgármester kulturális főtanácsadója köszöntötte. Pohárköszöntőt pedig dr. Vándor László régész mondott, aki a kiadvány bevezetőjét is jegyzi. Nem véletlenül, hiszen, annak idején, azon a bizonyos zalai ásatáson ő fogadta Kostyál Lászlót, aki az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatójaként érkezett nyári gyakorlatra. Majd – ahogy az a kötetbemutatón tréfásan elhangzott – a pesti fiú Zalában maradt. Gyorsan zalaivá is vált, hiszen nem sokkal később „hegyet” is vásárolt.

A kötetbemutatón rövid beszélgetések keretében mutaták be a kiadványt

Az elmúlt évtizedek alatt a helyi művészeti élet népszerűsítője, értékeinek bemutatója lett, és ahogy Vándor László írja róla: jelentős műalkotásokkal gyarapította a múzeum gyűjteményét. A 60. születésnap egy kutató életében sosem zárása valaminek, a kollégák remélik, hogy Kostyál László még hosszú időt tölt el a képzőművészeti élet és a muzeológia szolgálatában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK