2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nagykanizsa a beruházásaira támaszkodik

2022. december 15. csütörtök, 16:40
Szerző: NMJV
Járványveszély és bezárkózás, háború és szankciók, energiaválság és infláció. Gazdasági és társadalmi téren is súlyos évek állnak mögöttünk, de ilyenkor is előre kell tekinteni, mert vannak erős pilléreink: az új Ipari Park, a vízkezeléssel és körforgásos gazdasággal kapcsolatos tudás, a belváros teljes rekonstrukciója, az Aréna rendezvényei – értékelt Nagykanizsa polgármestere, Balogh László, aki bizakodóan tekint városa 2023-as évére.

Balogh László polgármester

– Alighogy lecsengett a pandémia és következményei, most itt az energiaválság. Nem érzi úgy, mintha az ág is húzná az önkormányzatokat, a világot?  

– Konzervatív „zöld” vagyok, aki hisz a teremtés megóvásában, a lokális felelősségben. Ezért is gondolom, hogy az elmúlt éveket egyfajta figyelmeztetésnek is felfoghatjuk; visszajelzett a természet, hogy vegyük komolyan. De a háború és a hibás szankciók okozta energiaválság is azt erősíti meg, hogy változtatnunk kell a fenntartó rendszereken. Nagykanizsa ipari-gazdasági hagyományának fontos pillére a vízkezeléssel kapcsolatos szakmai tudás és vállalati potenciál. Néhány évvel ezelőtt erre a tradícióra épült rá a sikeres vállalati szektor, a Pannon Egyetem és városunk önkormányzata együttműködésének köszönhetően egy kutató-fejlesztő központ, amely e terület tudásgyarapító és tudáselosztó szerepét erősítette fel. Most ez a szerep erősödik tovább, amelynek egyik ága a körforgásos gazdaság és az ahhoz kapcsolható a Science Parkok kialakítását célozza. Ez az irány lehet hosszú távon a megoldás nekünk is, a világnak is.

Erzsébet tér

– És addig? Jelenleg az energia árak uralnak mindent…

– Rövid távon nem tehetünk mást, minthogy egyik oldalon takarékoskodunk, a másik oldalon pedig a beruházásokat szorgalmazzuk. Nagykanizsán van egy komoly vitánk a balliberális közgyűlési többséggel, akik azt mondják, hogy az intézményeinken spóroljunk, zárjuk be őket, bár ezt a döntést nem merik meghozni. Csak szóban kardoskodnak, miközben az általuk uralt városi cégeknek folyamatosan forrásokat osztogatnak. Például egy Médiaházra jelen formájában nincs létszükség, ők mégis tízmilliókat biztosítanak nekik, hogy még prémiumra is jusson. Én pedig épp az önkormányzati cégeknél látok mozgásteret, melyek egy részénél megvalósítható az összevonás, másoknál a bevételnövelés és a takarékosság, míg a városi intézményeket és szolgáltatásokat csak időlegesen korlátoznám. Ezzel az elvvel a hatalmas kiadás kezelhető lenne, de a baloldal mindent megakadályoz.

Kilátó a Csónakázó-tónál

– És a másik lehetőség, a beruházások?

– Nemrég adtuk át a saját forrásból, mintegy 3 milliárd forintból felfejlesztett 20 hektáros új, keleti Ipari Parkot és azt a 2,5 km hosszúságú úthálózatot, ami összeköti a régi, betelt ipari parkot az új iparterületekkel, illetve direkt megközelítést biztosít az M7 autópálya irányába. A Modern Városok Program keretében megvalósult további 3 milliárd forintos, 70 hektáros állami területfejlesztéssel együtt Nagykanizsa gazdasági lehetőségei 90 hektárnyi iparterülettel gazdagodtak. És örömmel mondhatom el, hogy az első fecske is megérkezett, hiszen a jövő év elejétől egy új gyártó- és raktárcsarnokban elkezdődhet a munka itt mintegy 10.000 négyzetméteren, 100 munkahely létrejöttével. Ezt az utat kell folytatnunk tovább következetesen. Közben építettünk körforgalmat, a Balaton utat javítottuk, a Csónakázó-tavat fejlesztettük, a belvárosrekonstrukciót befejeztük, az Arénát átadtuk, ami sikeres rendezvényekkel igazolja létezését. A közeljövőben pályára áll a körforgásos gazdaság alapját képező kutatóközpont, a négysávos összekötő út Zalaegerszeggel; mindezek nyitva hagyják a jövőt még úgy is, hogy a város baloldali közgyűlési többsége terv hiányában mindent meg tesz ez ellen, csupán a hatalom birtoklása motiválja őket.

De most, Adventkor a belső építkezésen van a hangsúly. Mindenkinek ezt kívánom, és áldott, békés karácsonyt, hogy készek legyünk az örömhírre, a város jövője szempontjából is.   

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK