2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Deák+kert videóüzenetekkel

2020. május 06. szerda, 20:00
Szerző: Pánczél Petra
Nemrégiben még egyéves születésnapját ünnepelte a Deák+kert irodalmi, kulturális honlap, az eseményen pedig sok szerző és érdeklődő gyűlt és gyűlhetett össze. A helyzet azóta némileg megváltozott, az egymással való személyes találkozás szinte lehetetlen, így az írók számára is csak az online tér maradt meg lehetőségként a kapcsolattartásra, vagy akár az önkifejezésre.

A megyei könyvtár égisze alatt működő művészeti portál a hagyományos szépirodalmi írásokon, recenziókon, tanulmányokon kívül most videóüzeneteket is közöl. A téma persze a karantén, az otthonmaradás és hogy hogyan lehet alkotni mindeközben.

Írók, előadók a karantén-létről

Tóth Imre könyvtáros, a portál szerkesztője lapunknak elmondta: művészeket, színészeket, írókat kértek fel, hogy jelentkezzenek az otthoni környezetből, vagyis a karanténból, és mondják el, min dolgoznak éppen, vagy olvassák fel valamelyik kedvenc művüket. Elsősorban a Deák+kerthez, vagy Zala megyéhez köthető alkotókról, előadókról van szó.

A költészet napján például Balaton László író tette közzé üzenetét a „félkaranténból”, hiszen mint mondta, ő a Göcseji Falumúzeumba továbbra is kijárhat dolgozni. Ezenkívül viszont otthon tartózkodik; igyekszik sokat írni és olvasni. De jelentkezett többek között Baj László és Farkas Ignác színművész, Bubits Tünde a Pannon Tükör főszerkesztője, Varga Vencel slammer és Turbuly Lilla író, kritikus is. Utóbbi üzenetében elmondta, ha nem lenne járvány, akkor a budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon lenne, de másfél hónapja otthon van Gutorföldén. Irodalmat nem tudott írni az elmúlt hetekben, mert túl zaklatottnak érzi most ehhez ezt az időszakot. De interjúkat és cikkeket készített különféle színházi lapok számára. Élvezi a kertes ház előnyeit is: ültet, kertészkedik, kerítést fest. Igyekszik egyensúlyba hozni a szellemi- és a fizikai munkát.

A honlapra további videóüzeneteket is várnak, hiszen nem mindenki állította még össze saját anyagát. De természetesen a kulturális portál profiljába illő új szövegekkel és könyvajánlókkal is folyamatosan jelentkeznek – mondta Tóth Imre. Aki érdeklődésünkre elmesélte, ő is otthonról dolgozik. Szerencsére van olyan könyvtárosi feladata, munkája, amit e módon el tud látni. Ezenkívül foglalkozik a Deák+kertbe érkező kéziratokkal is. Szabadidejében ő is próbál írni, és – mint mondja – felkészülni a jobb időkre. (A videók a Deák+kert honlapjáról és Facebook-oldaláról egyaránt elérhetők.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK