2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Határtalan térélmények Zalaegerszegen és külföldön

2024. március 24. vasárnap, 11:53
Szerző: ZalaMédia
A Pannon Tükör Könyvek sorozatban jelent meg lapunk munkatársának, valamint a ZalaMedia online felelős szerkesztőjének, Pánczél Petra kulturális újságírónak a válogatáskötete Határtalan térélmények címmel.

 Megjelent a KulTour-Vidék blog szerzőjének, Pánczél Petrának a válogatáskötete

A szerző a tízéves KULToUR-Vidék blogján megjelenő bejegyzéseiből és több ezer saját fotójából válogatott, végül a kötetben húsz írás – köztük öt külföldi élménybeszámoló – és közel száz színes fotó jelent meg.  

(Forrás: Vadas Zsuzsa)

A könyvet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban mutatták be, ahol Tóth Renáta a könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke szólt a Pannon Tükör-díjas szerző munkásságáról, sajátos látásmódjáról, kritikai észrevételeiről, amelyeken át mindig érződik a város iránti szüntelen érdeklődése, elkötelezettsége. 

Pánczél Petrával Tódor Tamás idegenvezető, a Tourinform  Iroda munkatársa beszélgetett. Többek között elhangzott: A szövegek szerkesztett változata került a könyvbe, általában húzni, tömöríteni kellett, mert más az online térben mozogni egy szöveggel, mint nyomtatásban. Keretet, szerkezetet kellett adni az írásoknak, főleg úgy, hogy a zalaegerszegi közterek és a külföldi utak között legyenek pici kapcsolódási pontok – hangsúlyozta elöljáróban a szerző.

(Forrás: Bálizs Zsuzsa)

Tódor Tamás kérdésére, „miszerint az úgynevezett helyzetváltozások is meghatározzák az érdeklődési körödet, ezt lehet-e úgy értelmezni, hogy ha van helyzet, akkor ebből fakadóan van változás is?” Pánczél Petra a következőket válaszolta: „ Helyzet mindig van, a legbiztosabb dolog pedig az állandó változás. Valami mindig történik a városban, amire reagálni kell. Próbálom véleményformáló és cselekvő városi polgárként élni a mindennapjaimat, aki nemcsak elszenvedi a helyzeteket és változásokat, hanem aki értelmezi, véleményezi, ha pedig kell, kritikával illeti azokat. De a magam eszközeivel alakítani is igyekszem a dolgokat. A helyzetváltozás amúgy szójáték is. A helyzetek is változnak, meg én is változtatom a helyzetemet, vagyis szeretek mozgásban lenni, jönni-menni-utazni. 

A határtalan térélmények Zalaegerszegről szóló része főképp arról árulkodik, hogyan viszonyul a szerző a térhez, milyen gondolatot vált ki belőle egy-egy köztér, szobor, vagy éppen épület (amit már lebontottak, vagy újjá építettek). Ilyen például a Gól kocsma megidézése, melynek helyén ma a Mindszentyneum áll. De olvashatnak többek között a Kálvária tér „viszontagságairól”, a régi idők elhanyagolt utcabútorairól (szőnyegporló állványok), a Csipkeház alatti falfirkákról, a Beton kettős életéről, a Panel-sorsról és annak lehetőségeiről és a város körüli „dombmászásokról”. 

(Forrás: KulTour-Vidék)

A szerző elkalauzol bennünket néhány külföldi utazásra is, így Írországba, Krakkóba, Prágába, Montenegróba és Marrakechbe, és az olvasó minden bizonnyal észreveszi az egerszegi párhuzamokat is. 

A kötetet Tóth Norbert képzőművész tervezte, és a Pannon Írók Társasága jelentette meg. A több mint egyórás beszélgetést dedikálás és jóhangulatú diskurálás követte, no és egy kis csokievés. Nem véletlenül. A kötet záró írása A csokizás határokon átnyúló cselekedetéről szól. Mert: „ a csoki szépít, a csoki energiát ad, a csoki Gondolat, a csoki egészséges. A csoki egyezményes nemzetközi jel… olyan pártsemleges, határokon átnyúló cselekedet, mely elősegíti a népek barátságát, békés egymás mellett élését. A csoki szabadság, egyenlőség, testvériség…A csoki szociálpszichológiai jelenség.

És ahogy Pánczél Petra írja: „Csokit ettem. Megírtam. De csak, mert jó volt. Ha nem ízlett volna, vagy ha netán valamelyik allergén összetevője negatív hatást gyakorolt volna rám, szóhoz sem jutottam volna.” 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK