2021.07.26., hétfő - Anna, AnikóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kötet a néhai könyvtáros verseiből

2021. június 16. szerda, 21:52
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Születésének 80., halálának 10. évfordulója alkalmából jelent meg verseskötete Gaál Károly (1940-2011) könyvtárosnak. A Deák Ferenc Városi és Megyei Könyvtár egykori munkatársának verseit a családtagok – elsősorban gyermekei Gaál Zsuzsa és Gaál Péter – kezdeményezésére szerkesztették kötetbe.

Gaál Károlyra emlékeztek

Gaál Péter, Kiss Gábor és Gaál Zsuzsa

A diákok rajzaival illusztrált füzet tizenkét költeményt tartalmaz. A Deák téren rendezett kötetbemutatón Kiss Gábor könyvtárigazgató elmondta: Gaál Károly Zalaegerszegen született, felsőfokú tanulmányait Budapesten és Szombathelyen végezte. 1963-72-ig, majd 1985-89 között dolgozott a megyei könyvtárban.

A két időszak között pedig a zalalövői művelődési ház igazgatójaként tevékenykedett. Érzékeny lelkű ember volt, aki szívesen fogalmazta meg gondolatait versekben, de festéssel is próbálkozott. Könyvtárosként szavalókört szervezett: az Arany János Körben országosan ismert írókat, költőket is vendégül látott. A ’80-as évek közepén egy súlyos betegség miatt fejezte be a könyvtári munkát, ám a versírást nem hagyta abba. A kilencvenes években felnőtteknek és gyermekeknek szóló versei jelentek meg kötetekben. Előbbit Bedő Sándor festőművész, utóbbit a mostanihoz hasonlóan diákok illusztrálták.

A Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület zenélt

A legújabb, „Embernek szól” című kiadványt Orbán Ildikó grafikus tervezte – és ahogy Kiss Gábor fogalmazott – sok jó ember közös munkája, összefogása kellett ahhoz, hogy megszülessen a kötet. A rendezvényen minden közreműködőnek, támogatónak köszönetet mondtak, az illusztrációkat készítő öt diák pedig ajándékot is átvehetett.

A kötetbemutatón a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület zenélt, Gaál Zsuzsa és Gaál Péter pedig édesapjuk egy-egy versét szavalta el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK