2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemcsak tudományos, olvasmányos is

2019. szeptember 19. csütörtök, 20:45
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A középkori Zala megye templomainak történetétől kezdve, egészen a bazitai TV-torony 1970-es felépítéséig kalandozhatunk a megye és a város múltjában egy új levéltári kiadványnak köszönhetően.

 A „Száz történet Zalából” című könyv az MNL Zala Megyei Levéltára munkatársainak azon írásaiból válogat, melyek az elmúlt években a Zalai Hírlap hasábjain jelentek meg. A kötetet (melynek borítótervét Orbán Ildikó készítette) a minap mutatták be a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, ahol Kiss Gábor könyvtárigazgató és Pásztor András, a lap főszerkesztő-helyettese köszöntötte az érdeklődőket.

Megjelent a Száz történet Zalából kötet

Kiss Gábor, Simon Beáta, Pásztor András és Molnár András

Az újság hasábjain évek óta megjelenő cikksorozatról, azok szerzőiről, illetve a megyei lap és a levéltár szakmai kapcsolatáról Arany Horváth Zsuzsa újságíró, a sorozat mentora beszélt. Elhangzott: a Zala megyei közgyűjtemények stabil bázisai a magyar művelődéstörténetnek. A helyi történészek, levéltárosok, muzeológusok kimagasló szakmai munkáját a lap mindig is közvetítette a megye közvéleménye felé.

A levéltári ismeretterjesztő cikksorozat 2012 óta jelenik meg az újság hasábjain, de az efféle munkakapcsolatnak már voltak előzményei is. A mostani kötetbe az elmúlt hét évben megjelent, mintegy 150 írásából válogattak ki százat. A tanulmányok értékét egyrészt az adja, hogy teljesen friss, kifejezetten a lap számára íródott kutatási eredményekről számolnak be a szerzők. Másrészt pedig, hogy tudományos, ám közérthető cikkekről van szó. Olyanokról, melyek egy átlagos olvasó számára is érdekesek és befogadhatóak. Annál is inkább, mert terjedelmüket 6000-8000 karakterben határozta meg a szerkesztő.

A tanulmányok nemcsak konkrét történelmi eseményeket dolgoznak fel, hanem az itt élt hétköznapi emberekről és a mindennapokról is szólnak. De arra is van példa, hogy egy-egy korabeli közszereplő, vagy valamely nevezetes személyiség leszármazottja kerül fókuszba; hogy rajtuk keresztül villanjon fel valami érdekesség a megye múltjából.

Hét év alatt 150 ismeretterjesztő cikket írtak a levéltár munkatársai

A levéltár részéről a kötet szerkesztője, Simon Beáta elmondta: közfeladatokat ellátó, kulturális szolgáltató intézményként és afféle tudományos műhelyként az is feladatuk, hogy kutatásaik eredményeit rendszeresen megosszák a közvéleménnyel.  Erre nagyon jó alkalom a megyei lapban megjelenő cikksorozat. A helyi sajtó és a levéltár kapcsolata nem új dolog, hiszen éppen száz évvel ezelőtt jelent meg Fára József egykori főlevéltárnok első hírlapi írása a Zalamegyei Újságban. A Zalai Hírlapban pedig már az 1980-as évek óta jelennek meg publikációk.

A cikkek – és így a Száz történet Zalából kiadvány – tizenhárom szerzője arra törekedett, hogy a saját korszakukat kutatva, levéltári források felhasználásával, színes, élvezetes írásokon keresztül mutassák be a megye történetének egyes epizódjait. A kötetbemutatón Bilkei Irén, Bekő Tamás, Foki Ibolya és Káli Csaba jóvoltából a résztvevők is megismerkedhettek négy rövid történettel. Így hallhattunk a mohácsi csatában részt vevő zalaiakról, Kosztolányi Dezső göcseji „expedíciójáról”, Baross Gábor közlekedésügyi miniszter 1890-es zalaegerszegi látogatásáról, valamint az 1950-es, ’60-as évek átalakuló vendéglátásáról és zugkiméréseiről is.

A rendezvény végén Molnár András levéltárigazgató jelezte: bár a könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, a levéltárban és a megyei lap ügyfélszolgálati irodáján – korlátozott mennyiségben – hozzá lehet jutni a kiadványhoz.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK