2020.10.01., csütörtök - MalvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gobbi Hilda-életműdíj Czegő Teréznek

2018. március 28. szerda, 14:00
Szerző: -pet-; Fotó: pP
1962 óta ünnepeljük március 27-én a színházi világnapot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára, illetve a színészek, színházi dolgozók munkájára, művészeti tevékenységére. Díjazva is néhány rangos elismeréssel egy-egy művész kiemelkedő teljesítményét.

2018-ban hetven esztendős a (világnapról 1962-ben határozó) Nemzetközi Színházi Intézet, akik a jeles alkalomból öt földrész öt alkotóját kérték fel a színházi világnapon szokásos üzenet megfogalmazására. Az európaiaknak szánt üzenetet Simon McBurney angol színész, író, rendező írta. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházba Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező jóvoltából jutott el az idei üzenet.

Üzenet és elismerés a színházi világnapon

A művész a kedd esti Szent Péter esernyője előadás előtt olvasta fel a Simon McBurney üzenetét. Többek között elhangzott: a színház sosem szűnik meg, mindig egy hely, egy menedék marad, ahol az emberek egybegyűlnek, és azonnal közösséget formálnak. Színház csak a jelenben létezhet, tárgya pedig a jelen pillanat. A történetek földrajzi helytől és évszámtól függetlenül mindig újrajátszhatók. És épp ez az újrajátszás (rituális visszatérés) forraszt bennünket közösségé, bármerre is legyünk a világban. A személyesnek tűnő kérdések mindannyiunkhoz szólnak, mert a múlt és a jelen itt elválaszthatatlan. Az emberi közösség láncolatát pedig zsarnokok és demagógok sosem törhetik szét.

Czegő Teréz Hegedűs D. Géza, valamint Besenczi Árpád igazgató és Sztarenki Pál művészeti vezető társaságában a Szent Péter esernyője előadás előtt

A Hevesi Sándor Színház kedd esti Szent Péter esernyője című előadása után, Czegő Teréz színművész vehette át a Magyar Országos Színészegyesület (MASZK) által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat. Az elismerést Hegedűs D. Géza, a MASZK elnöke adta át.

Czegő Teréz 1970-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán, majd a Temesvári Állami Magyar Színházhoz, onnan pedig a békéscsabai Jókai Színházhoz került. A zalaegerszegi teátrum társulatának 1988 óta tagja, azóta több mint ötven szerepben láthatta a közönség. Számos emlékezetes alakítás fűződik nevéhez; az elmúlt években játszott a Liliomban, az Én és a kisöcsémben, illetve az Asszony a fronton című monodrámában. A Szent Péter esernyőjében pedig éppen Adamecznét alakítja.

A Gobbi Hilda-díjat olyan művészek vehetik át, akik elismerésre méltó módon végzik több évtizede munkájukat, ám még nem részesültek állami kitüntetésben. Czegő Teréz munkássága gyakorlatilag az egész drámairodalmat felöleli. Hivatásában a szép magyar beszédre, a magyar kultúra közvetítésére tette fel életét – mondta róla a laudációban Hegedűs D. Géza. Hozzátette: az életműdíj nem a pálya összegzése, hanem egyféle köszönet az elmúlt évtizedek alakításaiért, és ösztönzés a további munkára.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK