2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Újkőkori település a tesztpálya alatt

2019. január 23. szerda, 22:53
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP, Göcseji Múzeum
Újkőkori, késő réz- és késő bronzkori leleteket is találtak a Göcseji Múzeum régészei az épülő Járműipari Tesztpálya területén. A szakemberek az építkezések kezdete óta végeznek próbafeltárást a területen.

A helyszín korábban katonai létesítmény volt, még a múzeum munkatársai sem tudták, hogy van-e bármiféle régészeti lelőhely a tesztpálya alatt. Simmer Lívia ásatásvezető, a zalaegerszegi múzeum osztályvezető régésze a minap az intézmény kultúra napi szimpóziumán számolt be a próbafeltárások eredményeiről.

A felújítás ellenére sem áll le a múzeumi munka

Neolit-, réz- és bronzkori leletek kerültek elő az épülő tesztpálya alól

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett találkozón megtudtuk: a tesztpályán dolgozó stáb mindenekelőtt azt vizsgálta meg, hogy egyáltalán érintett-e régészetileg a terület. A nyári próbafeltárások pozitív eredményt hoztak, olyannyira, hogy több korszakból kerültek elő objektumok. Ezért is adta Simmer Lívia előadásának a „Rejtőzködő évezredek a Járműipari Tesztpálya alatt” címet.

Épségben megmaradt 6500 éves edények

Hogy milyen korszakokat és leleteket rejtett a föld mélye? A régész elmondta: a leglátványosabbak az újkőkori, úgynevezett lengyeli kultúra emlékei. Az eddigi ásatásokból az látszik, hogy mintegy 6500-7000 évvel ezelőtt egy nagy kiterjedésű, több hektárnyi területet érintő település volt itt egykoron. Körülbelül húsz-harminc házból állhatott a falu. Több épületnyomot, paticsmaradványt (korabeli „vakolat”), tárolóvermeket, agyagnyerő gödröt és hulladékgödröket is találtak. Utóbbiak igazi kincsesbányák a régészek számára, hiszen ezekből kerülnek elő a különféle használati tárgyak – vagy azok töredékei – és az állati maradványok. Többek között három teljesen ép, körülbelül 6500 éves edényt is találtak, melyek restaurálásakor az is kiderült, hogy szépen díszített kerámiákról van szó.

A restaurálást követően a díszítés is előbukkant

Az ásatások során további korszakok is előkerültek: így késő rézkori gödrök és késő bronzkori objektumok. A leletek száma fokozatosan gyarapodott. Többek között díszes bronzkori kerámiákat, csiszolt köveket, kőbalta-töredékeket, agyagkanalakat, kultikus tárgyak maradványait is rejtette a föld mélye. A szakemberek remélik, hogy a munkálatok végeztével egy szép településkép rajzolódik majd ki a szemük előtt.

A Göcseji Múzeum Pillanatképek című szimpóziumán több rövid előadás is elhangzott az intézményben folyó munkákkal és a jövőbeni tervekkel kapcsolatban. A találkozó apropóját a kultúra napon túl az adta, hogy a nagyközönséget tájékoztassák arról, hogy a múzeumban a felújítás ellenére is zajlik a munka. S bár az ott dolgozók ideiglenesen az egykori Kummer kávéház épületébe költöztek, a helytörténeti kutatások, a régészeti munkák, a restaurálások ugyanúgy folytatódnak és múzeumpedagógiai foglalkozásokra is sor kerül.

A szimpózium előadói

A délután folyamán Orha Zoltán és Eke István régészek, dr. Kostyál László művészettörténész, Béres Katalin történész, Horváth Imre restaurátor és Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus is beszámolt egy-egy aktuális témáról.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK