2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szobrászat nyelvén szól

2018. február 28. szerda, 14:25
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Hatvanadik születésnapja alkalmából impozáns kötet készült Farkas Ferenc szobrászművész (az Ady-iskola tanára) munkásságáról. Nem számadás, nem az életmű összegzése, csak egyfajta helyzetjelentés, hogy hol tart most „a bácsi, akit Bácsinak hívnak”.

Frimmel Gyula grafikusművész, barát („a Másik Bajszos”) nevezi így kollégáját a kötet szellemes és megható bevezetőjében. Nemcsoda, hogy dr. Gyimesi Endre, a kiadványt támogató Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke a szeretet és a barátság könyvének nevezte az albumot a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett bemutatón.

 Jubileumi album a 60 éves alkotónak

Kiss Gábor, dr. Gyimesi Endre, Farkas Ferenc, Tóth Csaba és dr. Kostyál László a kötetbemutatón

A 240 oldalas, reprezentatív kiadványban több mint 270 fotó (Marcali Gábor, Tóth Norbert és Zóka Gyula munkái) mutatja be a szobrászművész főbb alkotásait, tematikus csoportokba rendezve a műveket. Köztéri szobrai, kisplasztikái, portréi, szakrális művei és érmei egyaránt megjelennek. A könyvet Tóth Csaba festőművész, művészeti elemző szerkesztette, a kép- és kiadványszerkesztők Farkas Dániel és Zóka Gyula voltak. Az albumot – mely a ZAZEE Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg – támogatta többek között a zalaegerszegi önkormányzat és az MMA is. A borítóra Farkas Ferenc Szobrász című alkotásáról készült fotó került.

Balaicz Zoltán polgármester – és mint egykori adys diák, Farkas Ferenc volt tanítványa – a kötetbemutatón elmondta: a kiadvány egy szép összefogás eredményeképpen született meg, és minden benne van, amit ma tudni lehet a szobrászművészről. Reméli, hogy még sok új alkotással örvendeztet meg minket a következő években is, hiszen a 60. születésnap csak egy állomás, nem pedig befejezés. A polgármester az ünnep alkalmából szólt a művész városban fellelhető köztéri műveiről is. Többek között a Dísz téri Zalai nemesről, a templomtéri városmakettről, a piac szomszédságában álló Fiatalokról és a nemrégiben átadott Luther-szoborról.

Farkas Ferenc: Bosch-variációk I.

A rendezvényen a könyv szerzői is köszöntötték az alkotót. Dr. Kostyál László művészettörténész szerint Farkas Ferenc nemcsak kiváló szobrász, hanem karakteres művészettörténeti látásmód is jellemzi. A kettő ötvözetéből született az a sorozat, mellyel a híres képzőművész elődöknek állít emléket. Tökéletesen megragadva a nagy klasszikusok lényegét. Farkas Ferenc is – a klasszikusokhoz hasonlóan – mindig a látványból indul ki, nem torzítja a figurákat. Illetve egy teljesen sajátos absztrakcióval tüntet el részleteket a kompozíciókból. Szobrain nincsenek heves érzelmek, gyors, dinamikus mozgások. Inkább valamilyen gondolat, vagy eszmeiség jelenik meg rajtuk – emiatt kicsit a miniatúrákhoz hasonlítanak művei. Ábrázolásai örök értékekről szólnak.

Az emberi figurákkal mindent el lehet mondani, és Farkas Ferenc épp ezt teszi szobraival – fogalmazott Tóth Csaba festőművész, pályatárs, aki a Képzőművészeti Főiskolán kötött barátságot a zalai művésszel. Mint mondta, örömteli volt számára az a három hónap, amit a kötet szerkesztésével töltött. A művészeti író ezenkívül egy tanulmányt és egy Farkas Ferenccel készült interjút is jegyez a könyvben.

"Nekem a szobrászat a nyelvem" - Farkas Ferenc is felszólalt a könyvbemutatón

A kiadvány végén évtizedeket átölelő, részletes bibliográfia és műtárgyjegyzék is található.

Jelenleg ez vagyok én! Mondta a rá jellemző szerénységgel Farkas Ferenc, a rendezvény végén. Ő sem szeretné, ha afféle számadásként tekintene a közönség erre a kötetre. Mert az a jó, ha az ember inkább folyamatosan teszi a dolgát; s neki a szobrászat a nyelve – fogalmazott.

Az alkotónak áprilisban nagyszabású jubileumi kiállítása nyílik a Keresztury VMK két kiállítóhelyén is, ahol a kezdeti időszaktól kezdve egészen napjainkig kerülnek bemutatásra a fa, terrakotta és bronz szobrai, érmei.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK