2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A pincétől a padlásig megújul

2020. április 14. kedd, 14:01
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Idén hetven esztendős a Göcseji Múzeum, ám a járványügyi helyzet, és a múzeum Batthyány utcai épületének felújítása miatt az ilyenkor szokásos ünnepi rendezvények elmaradnak.

Zajlik a Göcseji Múzeum épületének rekonstrukciója

A Modern Városok Program keretében ugyanakkor jó ütemben zajlik a múzeum épületének rekonstrukciója. A jelenlegi helyzetről egy sajtóbejárás keretében adtak tájékoztatást az érintettek. Az eseményt megelőzően dr. Kostyál László igazgatóhelyettes lapunk érdeklődésére elmondta: olyan volumenű fejlesztések zajlanak, melyek példátlanok mind a múzeum hetven éves történetében, mind pedig a város életében. Különösen, ha hozzá vesszük a Mindszenty-központ építési terveit, illetve a Göcseji Falumúzeum szintén esedékes fejlesztéseit is. Ez a három beruházás országos jelentőségű, és ha megvalósulnak, remélhetőleg hangsúlyosabbá válik Zalaegerszeg idegenforgalmi élete.

Bár a legfontosabb cél most továbbra is a járványügyi védekezés, és az ehhez szükséges források megteremtése, néhány TOP által finanszírozott, illetve a Modern Városok Program keretében zajló nagyberuházás nem áll le. A kialakult helyzet ellenére a humánerőforrás- és az építőanyag utánpótlás biztosított – válaszolta kérdésünkre Gecse Péter alpolgármester. Hozzátette: ütemterv szerint halad a Göcseji Múzeum felújítása. A több mint 1,8 milliárd forintos projekt során (melyből 1,3 milliárd forint EU-s-, további 500 millió pedig kormányzati támogatás) külső és belső fejlesztésekre is sor kerül. Tulajdonképen a pincétől a padlásig megújul a ház. 

Vigh László, Gecse Péter és dr. Kostyál László a sajtóbejáráson

Homlokzatfelújításra, nyílászáró-cserére, belső gépészeti munkákra, a padozat cseréjére és tetőszerkezeti felújításokra egyaránt sor kerül, de szigetelést is végeznek, hiszen több helyen vizesedtek az épület falai. A projekt során teljesen megújulnak az irodahelyiségek és a múzeum kiállításai is. Egy teljesen új, modern, interaktív tárlat mutatja majd be a város történetét. Felújításra kerül továbbá Németh János keramikusművész állandó kiállítása, Fekete György belsőépítész munkásságát pedig egy külön tárlaton ismerhetik meg az érdeklődők. Az alpolgármester szerint a cél kettős: a felújítással egyrészt megőrizzük a város 1890-ben – eredetileg takarékpénztári hivatalnak és bérháznak – épült, műemléki jelentőségű épületét. Másrészt pedig az új kiállításokkal egy idegenforgalmi szempontból hangsúlyosabb múzeum jöhet létre.

A sajtóbejáráson részt vett Vigh László országgyűlési képviselő és Böjte Sándor, a választókerület önkormányzati képviselője is. Az országgyűlési képviselő kiemelte, ugyan most a legtöbb energia a járvány miatti védekezésre megy el, de nem állhat le minden beruházás, hiszen akkor a legfontosabb feladatokra sem termelődnének meg a források.

Böjte Sándor pedig a belváros kevés számú történelmi épületére hívta fel a figyelmet, melyek meghatározzák a város arculatát. Ezek megőrzése különösen fontos, így örömteli, hogy a múzeum is megújulhat. A munkálatok idejére a környéken élők további türelmét kérte.

A tervek szerint a felújítás 2021 tavaszára fejeződik be.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK