2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Átkötő utat, parkolókat építenek

2014. július 02. szerda, 14:13
Címkék:

Nem csupán építkezésről, hanem a közösség javát szolgáló fejlesztésről van szó – mondta Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere arról a beruházásról, mely során két forgalmi sávos összekötő út épül meg a Petőfi és a Kosztolányi utca közötti tömbbelsőben, segítve a túlterhelt belváros tehermentesítését, az itt található intézmények (iskola, óvoda és bölcsőde) jobb megközelítését.

atkotout1

Új összeköttetés létesül a Petőfi és a Kosztolányi utca között

A helyszínen tartott nyitórendezvényen a beruházást ismertetve arról is beszélt, hogy időközben sikerült még kiegészítő forrásokat nyerni az Új Széchenyi Terv programból, így a Szociális városrehabilitáció Zalaegerszegen elnevezésű projekt értéke meghaladja a 433 millió forintot. Kiemelte, miután a kiírás a társadalom peremén élők felzárkóztatását szolgálta, a pályáztatók elfogadták azt a javaslatot, hogy e feltétel híján, Zalaegerszegen szociális intézményeket vonjanak be a programba. Ennek köszönhetően állt össze ez a beruházás, mely során nemcsak utat építenek, hanem teljesen felújítják a Nyugdíjas otthonházat és a Szociális Klubot. Elmondta, a magántulajdonba lévő épületeket megvásárolták, az önkormányzat épületével együtt lebontották, hogy zöldfelületeket és parkolókat alakítsanak ki. A Petőfi-iskola, a Belvárosi Óvoda és Bölcsőde, a Szociális Klub valamint a társasházak környezetét szebbé tevő beruházás 115 millió forintba kerül.

A Kossuth Lajos utcai Nyugdíjas Otthonházban energetikai korszerűsítést szolgáló rekonstrukciót hajtanak végre, ami magába foglalja az épület nyílászáróinak és tetőszerkezetének cseréjét, a falak szigetelését valamint az orvosi rendelő megújítását. Költsége 172 millió forint. A Kosztolányi utcai Szociális Klub helyi védettség alatt álló épületének felújítására 40 millió forintot költenek.

A százszázalékos támogatottságú projektben 25 millió forintot fordíthatnak közösségi programok megvalósítására az itt lakók, az intézményekbe járó gyerekek, valamint a Nyugdíjas Otthonházban élők számára. Témakörei többek között: bűnmegelőzés, lakókörnyezet szépítése, hátrányos helyzetű gyermekek iskolai felzárkóztatását, munkaerő-piaci beilleszkedést, a szabadidő hasznos eltöltését segítő szolgáltatások kialakítása.

atkotout2

Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere jelezte, hogy a Petőfi és a Kosztolányi utca közötti átjárás biztosítása régóta szándéka az önkormányzatnak, ami most teljesülhet. Az összekötő út megépítésével nemcsak javul a forgalmi helyzet, hanem megszépül a környezet is. A fizető parkolók mellett továbbra is lesz ingyenes lehetőség, elsősorban az intézményekbe (iskola, óvoda, bölcsőde) érkezők számára. A beruházás az élhetőbb belváros program egyik fontos eleme, ahogy a Tüttőssy utca és a Dísz tér átalakítása.

Dékány Endre, a térség önkormányzati képviselője kiemelte, hogy a beruházás belváros déli központját érinti, melyre nagy szükség volt. A reggel és délután négykor elviselhetetlen a forgalom, a szülők csak nehezen tudják megközelíteni az intézményeket. A Kosztolányi utcára való csatlakozással ez a probléma megszűnik, s olyan esztétikus lakókörnyezet alakul ki, mely illik a belvároshoz. Éppen ezért szorgalmazni fogja a még meglévő rendetlen állapotú terület mielőbbi rekonstrukcióját.

A beruházás két ütemben készül el, augusztus végére megépül a kétsávos út a gyermekintézmények mellett, október végére pedig a Kosztolányi utcai csatlakozásig.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK