2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Katonanapló a malomból

2020. szeptember 29. kedd, 20:37
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Egy zalaegerszegi születésű légvédelmi tüzér 1944-45 közötti mindennapjaiba kalauzolja el az olvasót az a kötet, melyet kedden mutattak be a városházán. Dr. Havas Rezső egykori főhadnagy katonanaplóját Molnár András történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának igazgatója és Illésfalvi Péter hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa rendezte sajtó alá.

 Kötetben a zalaegerszegi tüzér feljegyzései

Molnár András, Havas Erzsébet és Balaicz Zoltán bemutatták az új kötetet

A Kárpátoktól az Alpokig – Egy légvédelmi tüzér főhadnagy naplója 1944-45 című könyv egy TOP-pályázatnak köszönhetően jelent meg az önkormányzat kiadásában. Balaicz Zoltán polgármester a kötetbemutatón elmondta: a város számára kiemelten fontos, hogy segítse a helytörténeti kutatásokat és az ezekhez kapcsolódó kiadványok megjelenését. A mostani könyv mindazok számára hasznos lehet, akiket érdekel a második világháború időszaka. A naplóból nemcsak arra derül fény, hogy egy magyar katona hogyan élte meg a háborút, hanem családja mindennapjaiba is bepillantást nyerhetünk.

Az 1910-ben Zalaegerszegen született, később jogi diplomát szerzett dr. Havas Rezső naplóját a család bocsátotta a levéltár rendelkezésére. Molnár András az eseményen többek között elmondta: a zalai vízimalmokat kutató Molnár László hívta fel a figyelmüket a naplóra, aki a család malmában (Gömbös-malom) is végzett gyűjtést. A hadnagy leszármazottai a kutató közreműködésével kerültek kapcsolatba a levéltárral, majd átadták az intézménynek a malomban megtalált értékes dokumentumokat. Nemcsak az 1944-45-ből származó napló került így a közgyűjteményhez, hanem rengeteg korabeli fotográfia is. Havas Rezső ugyanis lelkes fotós volt. A történész szerint a napló azért jelentős, mert a légvédelmi tüzér az eseményeket szinte egyből lejegyezte, ráadásul nagyon részletesen, olvasmányosan, szinte kisregény szerűen. A feljegyzések tükrözik a korabeli közgondolkodást, vagyis, hogy az emberek és a katonatársak miképp vélekedtek a háborúról, de az itthon maradtak életébe is bepillanthatunk. A most megjelent kötet törzsanyaga maga a napló, de a főhadnagy fotóiból is sok bekerült (a korabeli fényképek digitalizálását és nagyítását Zóka Gyula végezte). A hadi események leírásai alapján pedig utólagos térképvázlatok is készültek Nagy Béla jóvoltából.

Molnár András a könyv szerkezetéről és gazdag fotóanyagáról is beszélt

Molnár András beszélt Havas Rezső katonai pályafutásáról is. Többek között elhangzott: a trianoni békeszerződés egyik tiltó rendelkezése miatt Magyarországnak nem lehetett tüzérsége, ezért az úgynevezett folyamőrség keretében szervezték meg a légvédelmi tűzérséget – tulajdonképpen egy rejtett katonai alakulatként. Havas így folyamőrként kezdte a pályát. 1934-ben tartalékos hadapród volt, a következő években többször behívták hadgyakorlatokra, képzésekre. Az első komolyabb katonai akció melyben részt vett, az észak-erdélyi bevonulás volt (1940 szeptemberében). Ekkor már a szombathelyi légvédelmi tüzérosztálynál szolgált félszakaszparancsnokként. 1943-ban hivatásos tiszti állományba került, 1945 májusában légvédelmi tüzér főhadnagyként esett brit hadifogságba, osztrák területen. Innen 1945 októberében tért vissza Zalaegerszegre.

Mint hivatásos (az akkori hatalom szemében „horthysta”) katonatiszt nem vállalhatott végzettségének megfelelő tisztségviselői állást, ezért a családi kertészetben, majd később felesége családjának malmában dolgozott. Ezt követően a húsipari vállalathoz került irodai munkára, majd a tervosztály vezetője lett. Egészen nyugdíjba vonulásáig dolgozott a cégnél. Az egykori főhadnagy 1982-ben hunyt el.

Havas Rezső portréja

A kötetbemutatón jelen volt lánya, Havas Erzsébet, aki néhány gondolattal felidézte édesapja alakját, jellemét és néhány érdekes családtörténeti adalékkal is szolgált. 

A könyv 500 példányban jelent meg, s bár kereskedelmi forgalomba nem kerül, a zalaegerszegi lakcímmel rendelkezők a Kvártélyház jegypénztárában hozzájuthatnak a készlet erejéig. Ezenkívül a könyvtárakban is megtalálható a kötet.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK