2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egyelőre nem újítják fel a buszpályaudvart és a vasútállomást

2023. szeptember 15. péntek, 13:57
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A kormány még 2021-ben 600 millió forint támogatást biztosított a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt-nek arra, hogy készítsék el az állami tulajdonban és kezelésben lévő zalaegerszegi autóbusz pályaudvar, valamint a szintén állami tulajdonban és kezelésben lévő zalaegerszegi vasútállomás felújítási terveit.

A vasútállomás a régi külsejét kapná vissza, a buszállomást átépítenék

Időközben a NIF Zrt. beolvadt az Építési és Közlekedési Minisztériumba. Az állami szervek bemutatták a felújítási elképzeléseket a zalaegerszegi önkormányzatnak, melyek során a vasútállomás esetében a régi, eredeti külső visszaállítása a cél, az autóbusz pályaudvar kapcsán pedig inkább a jobb, funkcionális használat mellett döntenek – tájékoztatott a közgyűlés utáni  ZEGINFO-n  Balaicz Zoltán polgármester.

A közgyűlés az elképzeléseket megismerte, az engedélyes és kiviteli tervek pedig 2024 májusára készülhetnek el. A polgármester hozzátette: a felújítások csak akkor tudnak elkezdődni, ha a háború, az európai energiaválság és a nemzetközi gazdasági válság elmúlása után újra meglesznek hozzá a pénzügyi feltételek. Így a konkrét felújítási munkálatok a következő években még biztosan nem aktuálisak.

Mint arról idén áprilisban a Magyarépítők.hu beszámolt, a  NIF az uniós közbeszerzési közlönyben közzétette a zalaegerszegi vasút- és autóbusz-állomás felújításának tervezéséről szóló ajánlati felhívást. A nyertes ajánlattevő feladata az engedélyes és kiviteli tervek készítése is. A tervezési feladat négy részből áll. Az első rész az autóbusz-pályaudvar és a csatlakozó létesítmények teljes körű átépítését, valamint a Zrínyi utcai telephelyen egy újépítésű járművezetői szociális blokk tervezését tartalmazza. A munka során többek között 19 darab indítóállást, valamint 2 darab párhuzamos felállást biztosító érkező kocsiállást terveznek.

A vasútállomás felvételi épületét az elképzelések szerint korhű módon rekonstruálják, mely során egyebek mellett visszaállítják a történeti homlokzati vakolatarchitektúrát, pótolják, tisztítják a kőburkolatokat, cserélik a nyílászárókat, helyreállítják az eredeti osztásrendet és tagozatokat. A munka harmadik részében a vasútállomás előtti tér átépítését tervezik meg, mely során gyalogos- és zöldfelületeket alakítanak ki.

Ami a buszállomást illeti: itt egy teljesen új, modern épületet képzelnek el, ahol csomagmegőrző és vendéglátóipari funkciók is helyet kapnának. A meglévő autóbusz pályaudvar épületének, és a perontetőnek az elbontása után egy körülbelül 1700 négyzetméter szintterületű, kétszintes épület jönne létre, többféle kiegészítő szolgáltatással.

A beruházások előkészítése zajlik, de mint azt a polgármester jelezte, amíg tart az energiaválság, nem kezdődhetnek el a fejlesztések.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK