2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Két torony, kaszinó, díszterem

2019. szeptember 24. kedd, 15:03
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
125 évvel ezelőtt, vagyis 1894-ben épült fel az Arany Bárány Szálló jelenleg is látható épülete. Az évforduló kapcsán partneri találkozót szerveztek a szálloda egykori – ma Télikertként ismert – díszteremben. A vendégeket Varga Csaba igazgató, és Simonné Mester Ildikó szállodavezető fogadta.

Az eseményen Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt. Beszédében kiemelte: a szálló mindig fontos szerepet töltött be a város életében. Egyrészt ez Zalaegerszeg legrégibb szállodája, másrészt pedig a 19. század végén itt nyílt meg az első igazi reprezentatív bálterem. Számos kulturális, közéleti és jótékonysági est zajlott itt az évtizedek alatt.

125 éves az Arany Bárány szálloda épülete

Varga Csaba egy ritkaságnak számító ábrázolást kapott ajándékba a polgármestertől

A polgármester szerint Varga Csaba személyében egy ízig-vérig vendéglátós igazgatója van a hotelnek, aki nemcsak az ide érkező vendégekre, hanem a kollégáira is maximálisan odafigyel. Szerteágazó kapcsolatokkal rendelkezik, így a szálloda ma is fontos szerepet tölt be a város életében.

Balaicz Zoltán ajándékképen annak a grafikának a bekeretezett másolatát nyújtotta át Varga Csabának, melyen az 1894 előtti, szintén Arany Bárány szálló néven működő, ám még egyemeletes épület rajza látható. A kép (ami tulajdonképpen egy korabeli reklám és a dokumentum eredeti példánya a levéltárban található) értékét az adja, hogy ez az egyetlen ma ismert ábrázolás a régi fogadóról.

A jubileum alkalmából fogadásra várták a szálloda partnereit

Már a 18. században is állt itt egy szálláshely Arany Bárány néven. A püspöki fogadó 1750 és 1760 között épült, 1805-ben azonban leégett. Azt követően építették fel azt az egyemeletes épületet, melynek korabeli ábrázolását most ajándékba kapta az igazgató. A szálló történetének néhány érdekes mozzanatába Megyeri Anna történész, főmuzeológus (Göcseji Múzeum) avatta be a hallgatóságot a születésnapi rendezvényen. Többek között elmondta: a források szerint 1845-ben egy nagyterme és 14 szobája volt a fogadónak, 1848-ban pedig már kávéház is működött a földszinten. A fokozatosan emelkedő vendégforgalmat ez az egyemeletes szálló már nem tudta megfelelően ellátni, ezért lebontották. Helyén épült fel 1894-ben a most jubiláló, háromszintes, eklektikus stílusú épület, homlokzatán két toronnyal.

A Télikert díszítése ma is sokakat lenyűgöz

Főbejárata akkor még a Széchenyi téri oldalon volt. Földszintjén kávéház, étterem várta a betérőket, hátul istállót és kocsiszínt is kialakítottak. Utcafronti helyiségeiben üzletek nyíltak. A szállodában két kaszinó működött, díszes nagytermét karzattal, páhollyal, központi fűtéssel, csodás mennyezetfestéssel is ellátták. Ez a terem, vagyis a Télikert, ma is elbűvöl mindenkit – fogalmazott Megyeri Anna.

Az épület második emeletén 5 udvari és 11 utcai vendégszobát alakítottak ki; a kívül-belül impozáns szállóban pedig összesen harminc szoba várta az utazókat. Nemcsoda, hogy a 19-20. század fordulójára, a város egyik legrangosabb épülete lett az Arany Bárány. Annál is inkább, mert díszterme fontos eseményeknek (báloknak, jótékonysági esteknek, kiállításoknak, színháznak és esküvőknek) is helyet adott. (A szálloda épületét 1965-ben bővítették a Kazinczy téri, modern szárnnyal, ekkor helyezték át a főbejáratot is.)

Eklektikus épület, toronnyal

A fogadáson Vigh László országgyűlési képviselő is köszöntötte az résztvevőket, a program további részeként pedig Prikryl József mesterszakács beszélt a közelmúltban megjelent, hagyományos zalai ételeket bemutató könyvéről.

A szálloda a jubileum alkalmából más rendezvényekkel is készül: pénteken például a Zalaegerszegi Tourinform Irodával közösen „125 perc a 125 éves Arany Bárány Szállodában” címmel szerveznek várostörténeti sétát.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK