2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elkezdődött a Közgyűjteményi Szakmai Napok konferenciasorozat

2023. november 06. hétfő, 13:03
Szerző: -pet-
Az idei évben a Balatoni Múzeum rendezi meg a Zalai Közgyűjteményi Szakmai Napokat. A megyei seregszemlére kétévente kerül sor, a magyar tudomány napjához közeli időpontban.

A megye negyven kutatója értekezik két napon át Keszthelyen

November 6-7-én a keszthelyi Balatoni Múzeumban számolnak be a legfrissebb kutatási eredményekről a Zala megyében működő múzeumok, könyvtárak, egyetemek, valamint a levéltár munkatársai. A tudományos konferencia első napjának egy izgalmas, és minden bizonnyal sokakat érdeklő és érintő témája van, mégpedig a pálinkafőzés. Ezt tükrözi a rendezvény címe is: A házi készítésű gyümölcspárlat kultúrája és értelmezése a Balaton vidékén a 20. század második felétől napjainkig.

Az első nap első részének előadói e tematika mentén többek között a pálinka metafizikájáról, a hegyközségi gyümölcsfeldolgozás hagyományairól, a ház(táj)i pálinkafőzés múltjáról és jelenéről beszéltek. Kiss Nóra etnográfus, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának munkatársa (képünkön) pedig a szocializmus évtizedeiben működő zalai pálinkafőzdékről értekezett.

(Kép forrása: Facebook/Balatoni Múzeum)

A pálinkán túl, a kétnapos rendezvény gyakorlatilag az ókortól a 20. század végéig átfogja a megye történelmét; változatos témákat kínálva a hallgatóknak. Régészet, művészettörténet, irodalomtörténet, néprajz és történettudomány, múzeumpedagógia, valamint a könyvtárakban zajló munka egyaránt terítékre kerül. Közel negyven előadó számol be az aktuális kutatások eredményeiről.
A konferencia a Magyar Géniusz Program támogatásával valósul meg.

A rendezvénysorozat szerdán zárul, ekkor már nem előadásokra, hanem egy szakmai kirándulásra várják a közgyűjtemények munkatársait, mégpedig a Medicina Hungariqum Pálinkaházba.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK