2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kisfaludi-szobor és emlékkönyv

2016. június 21. kedd, 19:15
Címkék:

A Múzeumok Éjszakáján (június 25.) két új műtárgyat tekinthet meg a közönség a Göcseji Múzeumban. Az egyik közelmúltban vásárolt tárgy egy Kisfaludi Strobl Zsigmond szobor, mely az önkormányzat, valamint a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány és a Salla Közhasznú Alapítvány támogatásával került az intézmény birtokába. A Kisfaludi-szobor Kallós Ernőné portréját ábrázolja, ami az 1920-as évek elején, carrarai márványból készült. A műtárgyat még 2015-ben ajánlotta megvételre a Göcseji Múzeumnak az egykori modell egy távoli rokona, és idén júniusban végül a kínálati árnál kedvezőbben sikerült azt az intézménynek megvásárolnia.

muzeumok ejszakaja 1

Két új műtárgy a Múzeumok Éjszakáján

Az ábrázolt hölgy hajviselete jól datálja a szobor készítésének idejét: a frizura egyértelműen a húszas évek első felére jellemző. Az ötven centiméteres arcmás a Múzeumok Éjszakáját követően Zalaegerszegen az ország legnagyobb Kisfaludi Strobl gyűjteményében kap helyet.

A másik műtárgyat – azaz egy különleges emlékkönyvet –egy aukciós portál kínálta eladásra, és a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány gyors támogatásának köszönhetően került az intézmény birtokába. A könyvecske Zalaegerszeg 20. századi történetének egy kivételes dokumentuma, hiszen a zalai megyeszékhelyen 1920-tól működő  "Magyar Királyi Internálótábor" egyik fogvatartottjának emlékkönyvéről van szó, aki feleségének szánta az emlékiratokat.

Érdekesség, hogy nemcsak a tulajdonos írt bele, hanem rabtársai is leírták érzéseiket, gondolataikat, politikai üzeneteiket, a nőkről vallott nézeteiket, sőt néhányan verssel is köszöntötték a "Tisztelt Nagysádot". A bejegyzések 1922. február és július között születtek, szerzőik között nincs közismert személy, de a múzeum történészei dolgoznak azonosításukon. A könyvecskében képek is láthatók: a borítóra a tábor őrtornyának és barakkjainak ábrázolása került, belül pedig a színházat és a kenyérszállítást ábrázoló kép látható. A beírásokból kiderül, hogy a fogvatartottak Drótfalunak vagy Magyar Szibériának emlegették rabságuk színhelyét.

Az éjszakába nyúló programsorozat egyébként a könyvtárban indul szombaton 17 órakor, egy családoknak szóló izgalmas előadással és kiállítással, 18 órától pedig a múzeumkert és a Göcseji Múzeum kiállítóterei is várják a látogatókat. A Múzeumok Éjszakájának tematikája idén főleg a Körárkoktól a kőfalakig – Válogatás az elmúlt tíz év Zala megyei régészeti feltárásaiból című tárlat köré szerveződik. De a 80-as évek hangulata is megelevenedik, hiszen a budapesti Vodku Fiai zenekar Cseh Tamásra emlékezik majd este tíz órától a múzeumkertben.

Az est folyamán többek között csillagászatról, képzőművészetről, illetve XI. századi fegyverekről szóló előadások, formabontó tárlatvezetések és egy családi felfedező játék is várja az érdeklődőket a múzeumban. A skanzenben eközben színi előadásokat (a Kölcsey-gimnázium Ripacsok irodalmi színjátszó körének jóvoltából) láthatnak a nézők, a törvényszék épületébe pedig kiállításra, történelmi sétára és egy koncertre is be lehet térni. Szintén a falumúzeum ad otthont a "Nagy háborús emlékmű" projekt elindításának is, melynek fővédnöke Balaicz Zoltán polgármester lesz.

A részletes program már elérhető a Göcseji Múzeum honlapján (www.gocsejimuzeum.hu).

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK