2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hősök, de emberek is voltak

2018. május 16. szerda, 22:33
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából szervezett tudományos emlékülést a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára. A város dísztermében rendezett konferencián tíz zalai születésű, az 1848-49-es szabadságharcban aktív szerepet vállaló főtiszt életéről esett szó.

Molnár András, a házigazda intézmény igazgatója az ülést megelőzően lapunknak elmondta: a 170. évforduló alkalmat ad arra, hogy az országban folyó kutatási eredmények Zalában is ismertté váljanak, illetve helyben is újabb kutatások kezdődjenek. A szabadságharc zalai hősei című konferencia tematikája kicsit a személyes történelem felé ment el; hiszen kiemelkedő személyiségek, a Zala megyei születésű honvéd törzstisztek (őrnagyok, ezredesek, tábornokok) kerültek most fókuszba. A teljesség igénye nélkül azok, akik a legmagasabb rangban szolgáltak a honvédségben.

Zalai tisztek a szabadságharcban

A konferencia résztvevői

Az igazgató szerint a cím akár az is lehetett volna, hogy „hősök és/vagy emberek”, mert azt fontos hangsúlyozni, hogy a szabadságharc katonái – akiket ma hősökként tisztelünk – nagyon is emberek voltak. Megvoltak a gyengeségeik, adott esetben a hibáik. Néha pedig az is előfordult, hogy nem is hőshöz és bátor vitézhez méltón viselkedtek. Míg mások küzdöttek, volt, aki az életét féltette, és próbálta a véres ütközeteket elkerülni. Az új kutatásoknak többek között az is a célja, hogy a közvéleményben kialakult romantikus képet kissé árnyalják, a realitások irányába tereljék a történészek. A szabadságharc történetéhez tehát az is hozzátartozik, hogy ne legyenek illúzióink; a honvédalakulatok 170 évvel ezelőtt is emberekből álltak – fogalmazott Molnár András.

Hozzátette: Összességében persze hősiesen viselkedtek a honvédek, és rengeteg fényes győzelmet arattak, de annak kemény ára volt. Ritkán esik szó arról, hogy milyen veszteségeik voltak, hogy milyen nélkülözéseken, szenvedéseken mentek keresztül.
Külön említést igényel a 47. honvédzászlóalj is, mely egy 1848-as zalai önkéntes alakulatból jött létre. Az ő múltjukról és szerepükről egy különálló hadtörténeti monográfia készül, Molnár András szerkesztésében.

A mostani konferenciát – melyen budapesti és zalaegerszegi szakemberek tartottak előadást – Balaicz Zoltán polgármester köszöntője után dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója nyitotta meg. Stílusosan a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület egyenruháját viselve.

Buda ostroma (Illusztráció)

Az emlékülésen többek között Asbóth Lajos honvédezredes, Asbóth Sándor honvéd alezredes, valamint Inkey Kázmér honvédőrnagy életútjáról esett szó. A zalaegerszegi közgyűjtemények történészei közül előadást tartott Molnár András (Gyika Jenő honvédőrnagyról), Béres Katalin (ifjabb Csuzy Pál honvédőrnagyról) és Megyeri Anna (Kerkapoly Mór honvédőrnagyról). A konferencián elnöklő dr. Gyimesi Endre nyugalmazott levéltárigazgató utalt rá: a témában már több kötet is napvilágot látott, ám a megyéhez kötődő törzstisztekről ilyen összesített formában még nem nagyon esett szó. Közel 160 zalai származású tiszt szolgált a szabadságharcban, a mostani tudományos ülés arra adott lehetőséget, hogy tíz főtiszt életéről és harcokban betöltött szerepéről értekezzenek.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK