2022.09.30., péntek - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Régészetből első

2020. február 07. péntek, 18:27
Szerző: -pet-
Első helyezést ért el a Pázmány Bölcs-Ész tanulmányi versenyen Bedő István, a Kölcsey Ferenc Gimnázium 12. osztályos tanulója. A vetélkedő – melyet első alkalommal rendezett meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara – kifejezetten régészeti témákra koncentrált. A zalaegerszegi diák sikere azért is érdekes, mert ez nem egy iskolák közötti, amolyan hagyományos történelmi verseny volt, hanem egyénileg pályázhattak rá 9-12. évfolyamos tanulók.

Bedő István lapunknak elárulta: a történelem és különösen a régészet már kisgyerek kora óta érdekli. Sokszor jár előadásokra, kiállításokra. Nemcsak Zala megyében, hanem azon túl is keresi az érdeklődési körének megfelelő programokat. Szülei is támogatják ebben. Különösen a római kor, azon belül is az egykori Salla, vagyis Zalalövő római kori múltja foglalkoztatja.

Országos versenyt nyert a zalaegerszegi diák

A Pázmány-egyetem által meghirdetett versenyre az interneten akadt rá. Az első két forduló online zajlott, a tesztek kitöltéséhez otthoni kutatómunkát kellett végezni. Ezek sikeres teljesítése után került a diák – a Dunántúlról egyedüliként – a döntőbe, melyre január 31-én, Budapesten került sor. Itt egy háromnegyed órás teszt, és két szóbeli forduló is várt a versenyzőkre. Bedő István előadásában is Zalalövő római kori örökségével, illetve a múzeum és a romkert fejlesztési lehetőségeivel foglalkozott. Végül a zsűri őt választotta a tanulmányi verseny győztesének.

Mint mesélte, korábban is vett már részt történelmi vetélkedőkön, sőt egy diákkonferencia keretében az Ady-iskolában, valamint Keszthelyen és Nagykanizsán is tartott előadást, de a megyeszékhelyi TIT-ben is volt prezentációja. Ezeken a rendezvényeken szintén Salla került fókuszba. A témához dr. Redő Ferenc régész, Zalalövő római korának egyik jeles kutatója is ajánlott neki szakirodalmakat.

A diák azt mondja, nagyon szeret olvasni, főleg régészeti könyveket, de szívesen néz történelmi témájú filmeket is. Úgy érzi, hogy mindig van új felfedezni való, még Zalalövő esetében is. Mert bár sok ásatás zajlott a településen, még korántsem került elő minden lelet. A fiatalember ezenkívül úgy látja, hogy a lövői múzeum és romkert meglehetősen elhanyagolt állapotban van, ezért is készített az előadása részeként egy projekttervet arról, hogy ő hogyan fejlesztené, modernizálná az intézményt (régészeti park, rekonstruált épületek és modern kőtár is szerepelt a tervekben).

Bedő István idén érettségizik, ami után természetesen régészet szakra szeretne jelentkezni. De áll még előtte egy kihívás: most épp a Rákóczi-szabadságharcból készül fel, mert benevezett egy megyei versenyre.
     
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK