2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szabadulószoba és csörgőlabda-bajnokság

2017. május 28. vasárnap, 15:06
Szerző és fotó: Antal Lívia
Érzékszervekre épülő feladatok várták az érdeklődőket az esélyegyenlőségi napon és az amatőr csörgőlabda-bajnokságon, melyet a Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház rendezett meg az Apáczai ÁMK-ban szombaton.

A rendezvény fővédnöke, Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének főigazgatója volt. Köszöntőjében elmondta, kiemelt feladatuknak tartják az általuk fenntartott ellátórendszerben élők segítését, esélyegyenlőségük biztosítását, továbbá az önkormányzatokkal való módszertani együttműködést a települési esélyegyenlőségi programok megvalósítása során. Örömmel vesznek részt az eseményen, melyen munkatársaikkal ismét beneveztek a csörgőlabda-bajnokságra.

Az ép emberek számára természetesnek tűnik, hogy látnak, hallanak. A földön ülve-fekve, bekötött szemmel játszandó sport azért jelentett kihívást, mert az egyetlen fogódzkodót a labda csörgése jelentette. A csapatok számára a játékszabályokat Choma Balázs, a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének elnöke ismertette.

Május 5-e az esélyegyenlőség világnapja, melyhez kapcsolódóan a Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház ötödik alkalommal szervezte meg esélyegyenlőségi napját, ezen belül harmadszor az amatőr csörgőlabda-bajnokságot.

– Tevékenységeink között prioritást élvez – ahogy nevünk is mutatja – az esélyteremtés, az önkéntesség és a család – mondta érdeklődésünkre Bognárné Bengő Hajnalka irodavezető. – Az esélyteremtés területén nagyon fontosnak tartjuk a társadalmi szemléletformálást az előítéletesség és a hátrányos megkülönböztetés ellen. Az esélyegyenlőségi napra éppen ezért állítottunk össze olyan programokat, melyek az érzékenyítésen keresztül a fogyatékossággal élő emberek elfogadását segítik elő. Ilyen saját élményen alapuló tapasztalatszerzést nyújt a csörgőlabda-játék, vagy a programkínálatunkban újként szerepelő érzékelős szabaduló szoba. A játékosnak minden érzékszervét – a hallását, szaglását, látását, ízlelését, tapintását és a logikus gondolkodását – használnia kell, hogy a rejtvényt megfejtve a szobából kiszabaduljon.

Az esélyteremtési ház munkatársai ehhez ötletes feladatokat állítottak össze, melyek megoldásával három gyermekével és férjével Varga Viola is megpróbálkozott. Elmondta, ismeri a civil szervezet tevékenységét, így szívesen jöttek a programra. Nem mindenki szerencsés, hogy valamennyi érzékszerve birtokában lehet. Ha ők ennek ellenére el tudják fogadni magukat, akkor a társadalom ép tagjainak is így kell tenni, vélekedett.

Az Én is szÉP vagyok! fotókiállítás jól érzékeltette mindezt. A bemutatott fotók az esélyteremtési ház fogyatékkal élők világnapi rendezvényén készültek tavaly decemberben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK