2020.03.29., vasárnap - Zalán Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Visszakerül az államhoz az MMIK épülete

2018. október 25. csütörtök, 15:46
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
Az elmúlt heti közgyűlés legfontosabb döntéseiről számolt be Balaicz Zoltán polgármester a testületi ülést követő sajtótájékoztatóján. Az MMIK épületének további sorsán kívül oktatási ügyek is szóba kerültek.

Elmondta: idén szeptemberben két Zalaegerszegen működő nem állami és önkormányzati fenntartású alapfokú nevelési-oktatási intézmény, a Zalai Waldorf Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Montessori Általános Iskola és Óvoda képviselői keresték meg az önkormányzatot.  Azzal a kéréssel, hogy az intézményeikben járó gyerekek részére is tegyék lehetővé az egészségügyi alapellátás körében az iskolafogászati ellátást. A kérést a képviselőtestület elfogadta.

Fontos kérdésekben döntött a képviselőtestület

Visszakerül az államhoz a volt MMIK

A polgármester tájékoztatott arról, hogy a Mártírok útja 50. szám alatti ingatlan (az MMIK és a Galeri között) értékesítésre kerül. Az ingatlanra befektetői érdeklődő van, ezért reális lehetőségnek tűnik a beépítése, az eladási ár bruttó 35 millió 800 ezer forint. A jelenleg parkolóként működő terület a birtokba adásig, 2019 végéig fizető parkolóként működik. Ugyancsak értékesítésre kerülhet a Dózsa Gy. ú. 2. szám alatti volt bérlakások. Itt társasházi beruházás kezdődhet a közeljövőben.

Mint ismert a TOP program keretében, mintegy 400 millió forintos forrásból felújítják a Gébárti-tó környékét. Balaicz Zoltán elmondta, hogy a vállalási és az építőanyagárak változása miatt a korábbi elképzelésekhez képest csökkentett tartalommal tudják megvalósítani a szabadidőcentrum felújítását. Elmarad a csónakház, kikötő és kölcsönző építése, viszont felújítják a meglévő fahidat, építenek egy újat is, továbbá kerékpár és gyalogúttal veszik körbe a tavat. A zöldterületet rehabilitálják és játszóteret is kialakítanak. A kajak-kenu szövetség pedig máshol alakítja ki az új öltözőket és a vizesblokkot. A tó körüli beruházásokra még ebben az évben kiírják a közbeszerzést, így jövő nyárra befejeződhetnek a munkálatok.

A képviselőtestület úgy döntött, hogy a 2007 óta üresen álló Kisfaludy 5-11 szám alatti ingatlant, a volt MMIK épületét visszaadja az államnak. Az egykori Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ négy évvel ezelőtt térítésmentesen került a városhoz. A korábban a megyei önkormányzat fenntartásában álló épület állapota leromlott, és az MNV Zrt-vel való szerződés értelmében 15 évig nem idegeníthetik el, és csak az eredeti célnak megfelelően hasznosíthatják. Vagyis hasonló funkcióval nyithatna ki újból az intézmény. Balaicz Zoltán hozzátette: a város által elkészített tanulmányterv alapján mintegy hárommilliárd forintba került volna a kulturális célú felújítás, de erre sem önkormányzati, sem állami, sem európai uniós forrás nem áll rendelkezésre. Ezért döntöttek úgy, hogy visszaadják az állami vagyonkezelőnek. Az épület iránt érdeklődés van, új funkciót kaphat, már állami tulajdonként.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK